I dagens del av artikkelserien " Sprek hele livet" tar Ingrid Kristiansen for seg grunnfilosofien bak trening.Blokkeringer, hvordan takler vi dem?I denne artikkelen vil jeg lære deg hvordan du gjennom enkle kognitive teknikker kan mobilisere denne kraften og mestre de fleste vanskelige situasjoner.Tankens kraftSlik foregikk forsøket:Etter 30 dager ble de tre gruppene testet på nytt. Resultatet er forbløffende:Dette er Ingrid Kristiansen:Også du kan trene med løpestjernen, sjekk hjemmesiden for mer info: www.ingridkristiansen.com
- Vi har vel alle opplevd situasjoner der vi ikke er helt "på høyden". Kroppen og hodet lystrer ikke, selv om den utfordringa vi står overfor ikke nødvendigvis er så stor, sier Ingrid Kristiansen.Hun viser til at det kan skje i helt hverdagslige sammenhenger, som når man skal holde en tale, treffe en spesiell person, ha et jobbintervju eller viktig møte, eller under en viktig konkurranse.- Noen ganger har man gruet seg på forhånd, andre ganger er man helt uforberedt. Når dette skjer, har man støtt på en mental blokkering - et kompleks eller en fobi, forklarer treningseksperten.Negative reaksjoner kan ifølge Kristiansen spenne fra lett nervøsitet til at det "låser" seg helt. For noen kan det være så ille at de føler ubehag bare ved tanken på visse situasjoner. Og i noen tilfeller kan reaksjonen utvikle seg til å bli et helseproblem.- Det rare er at vi vanligvis vet at vi ikke har noen grunn til å engste oss, uten at det hjelper. Vi får den samme reaksjonen likevel, forteller hun.Store eller små mentale blokkeringer: Du har grunn til å være optimist!-Heldigvis finnes det gode teknikker for å kvitte seg med slike problemer.- De teknikkene jeg skal beskrive bygger på et prinsipp vi kaller "Tankens kraft".- Tankene våre har større fysisk og psykisk innvirkning på oss enn de fleste tror. Du har sikkert hørt om placeboeffekten: En pasient får placebo (sukkerpiller) i den tro at det er reelle medisiner mot en plage eller sykdom, og etter kort tid begynner han å føle seg bedre. Dette viser hvor stor kraft det er i tankene våre, forklarer Kristiansen.Hun kan fortelle at "Tankens kraft" begynner etter hvert også å få innpass i skolemedisinen.Ifølge cand. psychol. Tor-Johan Ekeland er tankens kraft en ressurs legestanden hittil ikke har utnyttet godt nok. Han får støtte av professor Magne Flaten ved NTNU.En rekke undersøkelser de seinere årene har vist at tro har betydning for effekten av en behandling. Kropp og sjel henger sammen. "De mentale prosessene påvirker de biologiske prosessene i kroppen og kan styrke kroppens evne til å helbrede seg selv", forklarer Ekeland, som har skrevet en doktoravhandling om emnet.- Men det er ikke bare i medisinen tankens kraft gjør seg gjeldende, sier Kristiansen og viser til et forskningsprosjekt som ble gjennomført ved University of Chicago. Prosjektet gikk ut på om visualisering eller tanketrening kan påvirke treffsikkerheten ved straffekast i basketball. Testpersonene ble delt inn i tre like store grupper og testet for å få de nødvendige referanseverdiene (dvs. treffprosenten ved oppstarten av forsøket).Gruppe 1 skulle ikke trene eller tenke på basketball på 30 dager.Gruppe 2 skulle trene en viss mengde straffekast med ball hver dag i 30 dager.Gruppe 3 skulle kun trene i tankene ved å visualisere straffekast et gitt antall ganger hver dag i 30 dager. De skulle ikke trene med ball.Gruppe 1 hadde, som forventet, ingen forbedring.Gruppe 2 hadde 24 % forbedring.Gruppe 3, som ikke hadde rørt en basketball på 30 dager, hadde 23 % forbedring!- Dette illustrerer tydelig hva vi kan oppnå bare ved å bruke tankene riktig, avslutter Kristiansen.Ingrid Kristiansen er utdannet bioingeniør ved Trondheim Ingeniørhøyskole. Hun har vært profesjonell løper i mange år ved siden av å være mor. Hun var på det norske langrennslandslaget fra 1975-1979, og i denne perioden deltok hun for Norge i Olympiaden i Inspruck i 1976 og VM på ski i Lahti i 1978 .Hun er den eneste person i verden, kvinne eller mann som samtidig har hatt verdensrekordene på 5,000m bane, 10,000 m bane, 15 km landevei, 1/2 maraton og maraton.Ingrid har trent og fulgt opp noen av Norges lovende langdistanseløpere på 1990 tallet. De siste 10 år har Ingrid trent og inspirert kunder innen løping, ski, Nordic walking og trugegang. Hun opererer som PT innenfor løping og langrenn og kan inspirere og motivere, hun kan få «gull» av «gråstein».