Besteforeldre gir barnebarn for mye kosemat

Ny studie viser: Barna får mer kosemat.

Foto: Scanpix

Barn og unge med overvekt har økt jevnt de siste 30 årene, og i Norge lider hvert femte skolebarn av overvekt eller fedme, skriver vg.Nå ser et ut som bestemor må ta på seg noe av skylden, ifølge en fersk studie som er publisert i tidsskiftet Evolutionary Psychologi.Her står det svart på hvitt at barn som daglig blir passet på av bestemor har hele 22 prosent større risiko for å utvikle overvekt eller fedme, sammenlignet med barn som er hos dagmamma eller foreldre, skriver avisen.Overlege ved Senter for sykelig overvekt, seksjon for barn og unge i Helse Sør-Øst i Vestfold, Samira Lekhal, er ikke overrasket.- For dem(red.anm.: besteforeldre) har mangelen på mat vært en større utfordring enn begrensningen av den. Samtidig som inntaket av fett og sukker er større, skal maten somhovedregel spises opp, sier Lekhal.Hun kan fortelle at erfaring viser at omsorgspersoner i barnas liv, og gjerne besteforeldre gir kosemat som en del av hverdagsmaten.- Barna får gjerne et bredt utvalg av både kaker, is og en dessert for kosens skyld. og det er en utfordring, sier legen til avisen.

Nyheter