Syng deg til en bedre helse

Ny studie viser at det å synge i kor har en helsemessig effekt.

Foto: Scanpix

Korsang "tvinger" fram en rolig og regelmessig pust, som igjen gir en dramatisk effekt på hjertet med gunstig helseeffekt, ifølge en fersk studie, skriver di.se.- Det har effekt på den såkalte hjertevariabiliteten. Dårlig hjertevariabilitet kan føre til dårlig sirkulasjon og problem med hjertet, sier Björn Vickhoff, forsker ved Sahlgrenske Akademiet.Men for å få ordentlig effekt kreves det at sangen som synges er av en viss struktur.- Strofer eller vers bør ha omtrent lik lengde, for eksempel som i en salme. Da kan man se effekten, altså at sangens struktur gjenspeiles i hjertevariabiliteten, sier Vickhoff.Studien så nærmere på en gruppe bestående av 15 sangere, og lot dem utføre tre ulike vokale øvelser mens hjertefrekvensen ble registrert. Konklusjonen ble at man kunne se musikkens melodi og struktur på hjerteaktiviteten. Felles sang førte også til at deltakernes hjerterytme ble synkronisert, og steg og falt i samme takt.

Nyheter