Nå er nesten halvparten fete eller overvektige

Nesten halvparten av alle svensker er fete eller overvektig, viser ferske tall.

Foto: Scanpix

Den økende fedmen i Sverige er en tikkende helsebombe, skriver DI.se.Ferske tall fra Public Health Agency viser at nesten halvparten av alle svensker i dag enten er fete eller overvektige.De siste ti årene har andelen fedmerammede økt fra 11 til 14 prosent, viser undersøkelsen.- Nå må staten gripe inn for å forsøke å stoppe økningen, mener professor Claude Marcus ved Karolinska Instituttet.Han peker på at økningen av fedme og overvekt er en global trend, og at Sverige ikke er noe unntak.- Det er veldig sterke krefter i oss og utenfor oss som får oss til å spise for mye. I dag har vi et samfunn som på mange måter driver denne trenden, sier Marcus til nettstedet.Han mener næringsmiddelsindustrien utnytter menneskers ønske om "noe godt".- Vi blir lurt av svært enkle ting. Bare se på størrelsen på godteposene, er nesten gigantiske. Hadde de vært mindre, hadde vi også kjøpt og spist mindre smågodt, sier professoren.Han vil at staten skal innføre en skatt på usunn mat.- Til tross for at Sverige har innført spesialavgifter i en rekke ulike sammenhenger, har de ennå ikke tatt tak i dette. Det fakta at politikerne velger å se en annen vei, er helt uforståelig, sier Marcus.