Får Goldman Sachs på eiersiden

Wall Street-banken Goldman Sachs kjøper seg inn i norske EcoOnline, som sikter mot å bli det nye Visma for HMS-programvare.

Foto: Anders Horntvedt/ Redigering: Karoline Elgesem
Miljø

– Vi har vært på eiersiden i EcoOnline i to og et halvt år. I løpet av den tiden har vi sammen med EcoOnline skapt et av Norges mest spennende programvareselskaper. Omsetningen i selskapet er mer enn doblet, og da oppstår det også ekstern interesse, sier Christian Melby (45), partner i Summa Equity og styremedlem i EcoOnline.

Visma er et forbilde, og på mange områder kan du si at vi allerede har den posisjonen
Göran Lindö, daglig leder i EcoOnline

EcoOnline startet som et programvareselskap for kjemikaliehåndtering, men har de seneste par årene utvidet repertoaret. Nå tilbyr selskapet et bredere spekter av IT-tjenester for å følge opp arbeidsmiljø og sikkerhet i bedriftene.

– GOD AVKASTNING PÅ INVESTERINGEN: – Visma er et forbilde, og på mange områder kan du si at vi allerede har en den posisjonen, sier Göran Lindö (til venstre), daglig leder i EcoOnline. Til høyre Christian Melby, partner i Summa Equity. Foto: Anders Horntvedt

EcoOnline-sjef Göran Lindö (46) liker betegnelsen «Visma for HMS-programvare».

– Visma er et forbilde, og på mange områder kan du si at vi allerede har den posisjonen. Vi føler at vi treffer veldig godt på flere trender, som software as a service, sikkerhet på arbeidsplassen og digitalisering av arbeidsoppgaver. Vi erstatter papir og Excel, sier Lindö.

Prises til over milliarden

I 2017 ble majoriteten av aksjene kjøpt av det norsk-svenske private equity-selskapet Summa Equity. 

Da solgte Trondheim-baserte Viking Venture en del av sin andel til en verdsettelse på 355 millioner kroner.

Vi har hatt god avkastning på investeringen vår
Christian Melby, Summa Equity

Nå får selskapet Wall Street-kapital inn på eiersiden. I en transaksjon som dels består av aksjesalg og dels emisjon kommer amerikanske Goldman Sachs inn som aksjonær med 33,2 prosent av EcoOnline.

Basert på verdsettelsen i 2017 og utviklingen i selskapet siden, der selskapet har oppnådd en repeterende, årlig omsetning på over 200 millioner kroner, er det sannsynlig at EcoOnline nå verdsettes til godt over en milliard kroner.

– Vi har hatt god avkastning på investeringen vår, sier Melby.

Om man antar at selskapet er verdsatt til 1,2 milliarder kroner, tilsier det at Goldman Sachs satser rundt 400 millioner kroner på det norske nisje-IT-selskapet.

Melby har jobbet med investeringer innenfor private equity siden 2002. Han var med på å starte Summa Equity i 2016. Tidligere har han jobbet i Reiten & co og Norvestor.

Fikk råd fra London-meglere

For de fleste er Goldman Sachs mest kjent som forretningsbank, meglerhus og finansielt analysemiljø.

I tillegg er Goldman Sachs Merchant Banking Division (MBD) ett av de største private equity-miljøene i verden.

EcoOnline er et av få norske, unoterte selskaper Goldman Sachs nå er investert i. Det øvrige er Egersund-baserte Navico, som lager elektronikk og navigasjonsutstyr til fritidsbåter.

Både Trondheim-baserte Viking Venture og Summa Equity blir med videre som aksjonærer i EcoOnline.

Dermed er tre venture- og private equity-miljøer representert på eiersiden.

Gründeren Kjell Einar Hamnes startet EcoOnline i 2001. Han jobber fortsatt i bedriften, men solgte seg helt ut i 2017.

Dette er transaksjonen

Tidligere aksjonærsits:

Summa Equity I: 63 %

Viking Venture: 21 %

Ledelse og øvrige: 17 %

Fremtidig aksjonærsits:

Summa Equity I: 19 %

Viking Venture: 8 %

Ledelse og øvrige: 7 %

Goldman Sachs MBD: 33 %

Summa Equity II: 33 %

– Siden 2017 er omsetningen gått fra rundt 100 millioner kroner til nærmere 225 millioner kroner. Med bakgrunn i interessen for EcoOnline fra øvrige, potensielle investorer kjørte vi en prosess der vi ønsket ytterligere en partner inn i aksjonærmiksen, sier Melby.

Finansiell rådgiver for transaksjonen var det London-baserte corporate finance-selskapet Arma Partners.

– Vi hadde flere internasjonale interessenter, men vi valgte Goldman Sachs på grunn av deres kompetanse på skalering av programvareselskaper. Det gjør også at vi stiller en enda større pengebinge til disposisjon for videre vekst, sier Melby.

– Veldig spennende

– Det er veldig spennende å få med Goldman Sachs MBD på eiersiden. De har dyp teknologiforståelse, og er i likhet med Summa Equity svært opptatt av miljø og bærekraft. Vi tror denne transaksjonen vil rigge EcoOnline for videre vekst, sier Lindö.

De seneste årene har EcoOnline gjort fire oppkjøp. Selskapet har signalisert ambisjoner om videre europeisk vekst, både i nye land og gjennom nye tjenester.

– Hvordan vil den nye aksjonæren hjelpe EcoOnline, helt konkret?

– Det ene handler om hjelpen i det daglige styrearbeidet. Banken har et stort internasjonalt nettverk som kan tilføre nye perspektiver og kompetanse vi ikke har i dag, ikke minst om forholdene i nye, lokale markeder.

– Det andre handler at Goldman Sachs i seg selv er et stort navn og en stor aktør. Det bekrefter EcoOnline som en ledende aktør innenfor vår nisje for kunder, partnere og talenter, sier Lindö.

EcoOnline
Göran Lindö
goldman sachs
goldman sachs mbd
summa equity
private equity
christian melby