Borregaard er blant Leif Eriksrøds grønne favoritter

Investorene er sultne på grønne aksjer, men har ikke forsynt seg så mye av Borregaard. Ufortjent, mener Alfred Berg. 

BULL PÅ BORREGAARD: Leif Eriksrød mener Borregaard fortjener et grønt stempel. Her er Alfred Berg-forvalteren i samtale med Jan Petter Sissener. Foto: Eivind Yggeseth
Miljø

Appetitten etter aksjer med ESG-eksponering (environmental, social & corporate governance) synes ustoppelig, ikke minst illustrert av Quantafuel som har mer enn doblet seg bare de siste par ukene. 

Aksjen skjøt ytterligere fart i går da selskapet startet opp sin første fabrikk som skal omdanne plastavfall til nafta, diesel og «marine oil gas» (MGO).

Aksjesjef Leif Eriksrød i Alfred Berg Kapitalforvaltning har notert seg den sterke trenden, og som forvalter av aksjefondet Alfred Berg Gambak skriver han i august-rapporten at «verdien av de grønne selskapene begynner å bli betydelig, særlig i industrisektoren».

– Noen forsvarer multiplene

– Ser dere boblerisiko, og tilfeller der prisingen nå begynner å stange i taket?

– Boble er et lite dekkende begrep fordi en boble er kortvarig. I aksjemarkedet kan høye multipler bestå i årevis så lenge investorene beholder troen, sier Eriksrød til Finansavisen. 

– Når det er sagt, så er unoterte selskaper uten operativ historie, stort kapitalbehov og med en corporate-heiagjeng på slep, veldig nær definisjonen. De hausser gjerne opp betydningen av den minste lille avtale og finnes i alle sektorer, ikke bare grønne, legger han til.

Aksjesjefen mener at noen av de grønne selskapene i dag forsvarer høye multipler fordi de har posisjoner i markeder som ennå ikke er økonomisk levedyktige. 

– Denne levedyktigheten vil komme når man har kommet lenger ned på kostnadskurvene og/eller samfunnet får bedre systemer for prising av forurensning, fortsetter Eriksrød.

Mener Borregaard er grønt

En aksje som ikke har hengt med i kursgaloppen i eksempelvis Nel og nevnte Quantafuel, er Borregaard. 

Mens Nel og Quantafuel har steget hhv. 161 og 395 prosent hittil i 2020, er Borregaard opp langt mer beskjedne 40 prosent så langt i år. 

Flere, deriblant Jarle Sjo, mener derimot at også sistnevnte fortjener ESG-prising.

I et intervju med Finansavisen i mai i år karakteriserte mannen som allerede i januar 2012 så potensialet i ESG Borregaard som en åpenbar ESG-aksje på sikt. Denne oppfatningen deles av Eriksrød og Gambak-fondet, der Borregaard er inne som den fjerde største posten.

– Borregaards produkter er basert på tømmer som fornybart råstoff, og i mange markeder konkurrerer de med produkter som er basert på fossile råstoff. Derfor fortjener selskapet et grønt stempel, sier forvalteren.

Banker børsen, også over tid

Blant Eriksrøds øvrige grønne favoritter finner vi Tomra som fondets nest største investering. Aksjen steg tosifret i august, og bidro til at Alfred Berg Gambak klarte 5,3 prosent avkastning i måneden.

Referanseindeksen (fondsindeksen på Oslo Børs) var til sammenligning opp 4,2 prosent.

Ved utgangen av august hadde Alfred Berg Gambak en 2020-avkastning på pluss 3,2 prosent, mot minus 6,3 prosent for referansen.

Fondet ligger godt foran markedet også over tid. De siste fem årene ligger gjennomsnittlig, årlig avkastning på 12,9 prosent, sammenlignet med 8,2 prosent for fondsindeksen på Oslo Børs.

grønne aksjer
leif eriksrød
alfred berg gambak
borregaard
esg
aksjefond
quantafuel
nel
jarle sjo
tomra
Nyheter
Personlig økonomi
Miljø
Børs
Aksjeanalyse