Bransons plasteventyr dobler prisen og går på børs

Plastgjenvinningsselskapet Agilyx med Richard Branson i førersetet kaster seg på Quantafuel-euforien og går på Merkur Market etter emisjon på nye 300 millioner.

Publisert 11. sep. 2020 kl. 08.57
Oppdatert 30. sep. 2020 klokken 11.18
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 550 ord
BØRS I OSLO: Richard Branson tok 10 prosent av Agilyx og har satt sin mann inn som styreleder i selskapet som nå suser mot Merkur Market-notering. Foto: DON EMMERT

Norsk-bosatte Ranjeet Bhatia brukte 12 år og 450 millioner kroner på resirkulering av plast. Først handlet det om omgjøring av plast til flybensin for det amerikanske forsvaret - ikke ulikt forretningsidéen til børseventyret Quantafuel.

Men da oljeprisen falt betydelig havnet Agilyx i en vanskelig situasjon. Det svarte seg ikke lenger å omgjøre plast til bensin for egen regning og selskapet måtte startes fra null. Aksjonærene fikk valget om de ville satse sammen med nye investorer, og blant dem var Virgin-gründer Richard Branson som tok 10 prosent av selskapet.

– Dette kan bli veldig stort

Men satsingen forutsatte ny strategi som er implementert de seneste fire-fem årene. Nå inngår selskapet partnerskap, og leverer teknologi og kompetanse til kunder som produserer plastartikler basert på plastavfall.

Én av disse partnerne er blitt selskapet Ineos.

Kjernen i Agilyx handler ikke bare om å bidra til resirkulering av plast, men også å bidra til hvordan man mikser plastavfallet for å få riktig sluttprodukt.

Til Finansavisen uttalte Ranjeet Bhatia i januar: «Ailyx bidrar til å ta plast tilbake til plast, hvilket er unikt i det plastavfall er et stort globalt problem. Dette kan bli veldig stort».

SATSET TUNGT: Ranjeet Bhatia har satset på Agilyx i mange år uten å lykkes. Med ny strategi og ESG-eufori dobles prisingen. Foto: Privat

Det var nok til at det i vinter lot seg gjøre å prise det som opprinnelig var en fiaskosatsing til hele 550 millioner kroner i vinter, godt hjulpet av stor ESG-interesse blant investorer inn i 2020. Meglerhuset fikk dermed på plass en emisjon på 100 millioner kroner med løfte om på lengre sikt å ta selskapet på en av børsene i Norden. Dengang var det ikke noe betydelig kapitalbehov, så en eventuell børsnotering skulle være mer for å sikre fri flyt av aksjene i selskapet.

Børsnotering

Nå har Agilyx likevel rykket ut mot investormarkedet - også denne gangen med Carnegie som våpendrager. Torsdag ettermiddag startet selskapet en prosess for å hente 300 millioner kroner i en emisjon. Samtidig startes en prosess for notering på Merkur Market med sikte på børsnotering den 30. september.

Ranjeet Bhatia har gjennom sitt private equity-fond Saffron Hill sammen med blant andre Sundt, Kristian Lundkvist, MP Pensjon og Fredrik Cappelen, Carl Erik Krefting og Preben Rasch Olsen samt «visse andre aksjonærer» bundet seg til å gå inn med 100 millioner. Richard Branson står ikke nevnt blant disse, men Bransons høyre hånd, Peter Norris, som også er styreleder i Agilyx, er blant disse.

I tillegg DNB Miljøinvest, Delphi og Storebrand-fond samt Nordea tegnet for tilsammen 100 millioner.

Doblet prisingen

Den etnisk indiske gründeren Ranjeet Bhatia er født og oppvokst i USA. Han uttalte i januar i år til Finansavisen at han representerer en velstående, industriell familie og at han bor i Norge med sin norske kone. Ifølge Bhatia traff han henne i USA før de i 2007 flyttet til Norge. Fra 2014 har de bodd i en villa på Bygdøy hvor han forvalter private equity-fondet Saffron Hill Ventures med en kapital som i januar var på 100 millioner dollar, tilsvarende nær 900 millioner kroner.

Halvparten av disse pengene er imidlertid investert i Agilyx, og verdien av dette selskapet er nå oppjustert kraftig - fra 650 millioner etter emisjonen i januar til hele 1,3 milliarder kroner nå.

Samtidig som prisingen av Agilyx er doblet har det allerede Merkur-noterte selskapet Quantafuel mangedoblet til hele 9,2 milliarder kroner.