Småsparere i Nordnet går totalt bananas i Quantafuel

Etter en eksplosjon i aksjekursen i plasteventyret Quantafuel har småsparerne i Nordnet tradet Quantafuel-aksjer for 832 millioner i september. – Helt ekstremt, sier investeringsøkonom Mads Johannesen.

FLOKKER TIL: Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordet merker en vanvittig interesse for Quantafuel-aksjen blant sine kunder. Foto: Nordnet
Miljø

– Quantafuel-aksjen ble omsatt for 904 millioner på onsdag og torsdag. Våre kunder sto for 486 millioner av disse, sier Johannesen i Nordnet til Finansavisen.

Med andre ord har småsparerne stått for over 53 prosent av handelen i det som denne uken har vært den mest omsatte aksjen på hele Oslo børs, av et selskap som er notert på markedsplassen Merkur Market.

– Volumet må sies å være helt ekstremt, sier Johannesen.

Investorer har samtidig fått drahjelp av godt timede og positive analyser fra meglerhus, rett i forkant av både kurseksplosjonen og emisjonen.

Skeptisk til innsidesalg

Etter børsens stengetid på torsdag utnyttet Quantafuel den vanvittige interessen for selskapet, og fikk sine våpendragere i finansmarkedet til å hente 600 millioner kroner i en emisjon.

SOLGTE: Adm. direktør Kjetil Bøhn i Quantafuel dro inn 63 millioner torsdag kveld ved å selge 900.000 aksjer samtidig med emisjonen til 70 kroner pr. aksje. Foto: Iván Kverme

– De siste dagene har aksjekursen hatt enorme svingninger i takt med nyhetene som har kommet fra selskapet. Aksjen steg kraftig på melding om at fabrikken deres i Danmark skal sende første prøve av olje til analyse. Deretter fikk vi i går ettermiddag vite at selskapet skal hente 600 millioner kroner i en rettet emisjon, sier Johannesen.

Omsetning Nordnet i Quantafuel

Tall i mill. kronerQuantafuelNordnetAndel i %Netto kjøp/salg
Omsetning august660,3307,246,52%47
Omsetning september1600,8831,551,94%19,9
*Tallene er til og med torsdag 10. september
Nordnet/Oslo børs

Grytidlig fredag morgen var den første analysen gjort, hvor BASF, som skal kjøpe oljen, sa seg fornøyde med kvaliteten. Før børsåpning fredag ble det også annonsert at emisjonen, ikke overraskende, var fulltegnet.

– Det som ikke var positivt i denne emisjonen var at nøkkelansatte i styret og ledelsen også skulle selge aksjer i den pågående emisjonen, sier Johannesen, og fortsetter:

– Når et stort antall insidere velger å selge aksjer, er det naturlig å bli litt skeptisk. Aksjen har derfor i løpet av 24 timer falt over 18 prosent.

Nettosolgte på torsdag

Det som har fått både aksjeforum, investorer og trolig også kontrollenheten på Oslo børs til å koke er hvorfor aksjekursen falt kraftig etter at en rekke investorer fikk informasjon om emisjonen, mot at de ble satt i innsideposisjon torsdag ettermiddag, kort tid før børsen stengte.

– Kan du se om det er solgt aksjer etter 15.45 torsdag?

– Jeg kan dessverre ikke se på så kort tidsintervall, men antar i forhold til volumet at flere av kundene også solgte mye på slutten av dagen i går, sier Johannesen.

Omseting Nordnet onsdag og torsdag

Tall i mill. kronerQuantafuelNordnetAndel i %Netto kjøp/salg
Onsdag 9. sept390,821053,74%−18,6
Torsdag 10. sept513,627653,74%−2,1
Nordnet/Oslo børs

– Sannsynligvis grunnet de store bevegelsene, fortsetter han.

Samtidig som kursen har skutt i været har Nordnet-kundene hamstret Quantafuel-aksjer. I september har Nordnet-kundene stått for 832 millioner av et totalvolum på 1,6 milliarder kroner. Det betyr at småsparere har stått for 52 prosent av omsetningen i aksjen i september.

Men på torsdag nettosolgte Nordnet-kunder Quantafuel-aksjer for 2,1 millioner kroner, etter å ha vært nettokjøpere i både august og september.

Og Nordnet klatrer på aksjonærlistene.

– Vi har sett en enorm interesse for selskapet. Pr. i dag eier våre kunder 2,7 prosent av aksjene i Quantafuel, sier investeringsøkonomen.

quantafuel
nordnet
mads johannesen
qfuel-me
Nyheter
Miljø
Børs