Richard Branson og Ranjeet Bhatia har firedoblet Agilyx-verdiene i år. Nå venter aksjesplitt og børsnotering

Plastgjenvinningsselskapet Agilyx har tjuvstartet og skutt rett til himmels før børsnoteringen om én uke.

DOBLER PENGENE: Richard Branson har firedoblet pengene sine i Agilyx bare siden nyttår. Nå venter aksjesplitt i 100 og Merkur Market-notering. Foto: Bloomberg
Miljø

ESG er hot, og gjenvinning av plast er enda hottere. Investorene som slapp gjennom smutthullet og fikk kjøpt aksjer i Agilyx for bare en uke siden har allerede doblet pengene sine.

For i gråmarkedet går Agilyx-aksjen himmelhøyt før investorene engang har rukket å betale for aksjene sine, og langt mindre få dem på konto. Det er aksjene fra forrige emisjon som nå handles til langt over emisjonskursen fra forrige emisjon.

Miljøteknologi på børs

Agilyx er et 15 år gammelt prosjekt som opprinnelig handlet om å resirkulere plast til flybensin for det amerikanske forsvaret. Men da oljeprisen kollapset ble omdanningen ulønnsom, og selskapet måtte startes fra null med den norsk-bosatte amerikaneren Ranjeet Bhatia som hovedeier.

DISKONTERT SUKSESS: Ranjeet Bhatia har fått full klaff i satsingen på resirkulering av plast. Etter 15 års slit skyter aksjen i været før børsnotering. Foto: Privat

Bhatia fikk med seg Richard Branson som stor investor, og de seneste fire-fem årene har de implementert en ny strategi om å levere kompetanse og teknologi til kunder som produserer plastartikler basert på plastavfall.

Miljøteknologien har gått rett i hjertene på ikke bare norske investorer, og nå har aksjen skutt i været før børsnoteringen på Merkur Market som etter planen skal skje 30. september.

Dobbel verdi

Tidlig i år gjorde Agilyx en emisjon mot norske investorer til en prising på 650 millioner kroner etter penger, tilsvarende en aksjekurs på 900 kroner. For få uker siden gjorde de en ny emisjon i forkant av Merkur Market-noteringen.

Denne emisjonen ble gjort til en kurs på 1.796 kroner pr. aksje, hvilket priset selskapet til 1,3 milliarder kroner før penger.

Generalforsamlingen som skal beslutte denne emisjonen er først 24. september med betalingsfrist 25. september, så disse aksjene er ikke tilgjengelige for handel ennå.

AGILYX-INVESTOR: Carl Erik Krefting. Foto: NTB

Men emisjonsaksjene fra januar i år kan handles, og det gjør de til gangs. Aksjehandelen skjer til en kurs på 3.600 kroner pr. aksje, hvilket betyr at Agilyx har doblet verdien til 3,2 milliarder kroner hvis man inkluderer emisjonsaksjene.

Aksjesplitt i 100

Investorene som var så heldige å få tildeling i emisjonen for én uke siden har allerede doblet pengene sine før de har betalt én krone.

Og mer kan være i vente. For en aksjekurs på 3.600 kroner er neppe forenlig med børsnotering på Merkur Market. 

AGILYX-INVESTOR: Kristian Gjertsen Lundkvist. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Etter det Finansavisen kjenner til skal Agilyx-aksjen splittes i forkant av noteringen, og det snakkes om en splitt i 100 slik at en notering vil skje til kurs 36 kroner hvis ikke kursen skyter enda mer i været før introduksjonsdagen.

Agilyx meldte onsdag at partneren Ineos og AmSty skal bruke Agilyx-teknologi i forbindelse med en fabrikk for resirkulering av polystyrene i Illinois i USA.

Dette er en fabrikk med kapasitet på omdanning av 100 tonn pr. dag.

Agilyx har allerede signalisert hvor mye inntekter de får av en fabrikk med kapasitet på 50 tonn, og det utgjør totalt 3 millioner dollar i utviklingsfasen, 9 millioner dollar i byggefasen og 10 millioner dollar i driftsfasen.

AGILYX-INVESTOR: Preben Rasch Olsen. Foto: Ole Christian Rønning

Lundkvist, Krefting, Rasch Olsen

De norske investorene som har sluppet gjennom nåløyet i Agilyx på et tidlig tidspunkt er navn som Sundt, Kristian Lundkvist, MP Pensjon, Carl Erik Krefting og Preben Rasch Olsen.

Disse bandt seg sammen med enkelte andre til å tegne aksjer for 100 millioner kroner.

Store tegnere i den siste emisjonen er forvaltere som DNB Miljøinvest, Delphi og Storebrand samt Nordea. Også disse fondene tegnet for 100 millioner kroner i emisjonen.

agilyx
richard branson
ranjeet bhatia
carl erik krefting
preben rasch-olsen
kristian lundkvist
breaking
Nyheter
Teknologi
Miljø
Børs