Bitcoin forurenser like mye som New Zealand

Bitcoin har sett en enorm økning i verdi de siste årene – og det har også kryptovalutaens karbonavtrykk, ifølge Digiconomist.

MINING: Et datasenter i Romania som miner kryptovaluta. Foto: Bloomberg
Miljø

Bitcoins nye prishopp fører med seg bekymringer om energikonsumet til kryptovalutaen. I følge Digiconomists Bitcoin Energy Consumption Index  har den kjente kryptovalutaen et karbonavtrykk på 36,95 megatonn CO2 årlig – like mye som New Zealand, skriver CNBC.

I følge forskere fra Cambridge University bruker Bitcoin 110,53 TWh – mer enn hele energiforbruket til Nederland.

– Det er en ufattelig mengde elektrisitet, sier Charles Hoskinsen, en av medgrunnleggerne av kryptovalutaen Ethereum.

Produksjon av Bitcoin

  • Bitcoin produseres gjennom en prosses som kalles mining, en svært energikrevende prosess. 
  • For hver Bitcoin som blir minet, blir det mer krevende å mine den neste.
  • Det maksimale antallet Bitcoins som kan bli minet er 21 millioner.
  • I skrivende stund finnes det 18.620.012,5 Bitcoins.

Høyere pris – høyere energiforbruk

Bitcoin-minere holder ikke på gratis, og en av hovedinsentivene i Bitcoin-modellen er det som kalles "bevis for arbeid" – løfte om at man får en bitcoin dersom man klarer å løse den komplekse algoritmen. 

– En etterspørselsøkning fører med seg en prisøkning, noe som fører til økt konkurranse i produksjonen, og dermed også en økning i energiforbruket, sier Hoskinson til CNBC. 

Sammenheng mellom Bitcoins pris og energiforbruk. SKJERMDUMP: CNBC/Coinmetrics/Cambridge Bitcoing Electricity Consumption Index

– Energiforbruk er ikke galt i utgangspunktet

Kryptovalutaens karbonavtrykk er høyt, men det bekymrer ikke de som har troen på teknologien.

– Energiforbruk er ikke galt i utgangspunktet. Sending og lagring av epost bruker energi, men vi sier ikke at epost er galt av den grunnen, sier Metem Demirors, sjefstrateg i CoinShares, til CNBC.

Demirors peker på at Bitcoin er veldig tydelig i omfanget av energiforbruket, mens andre industrier er mer vage. Hvorvidt energiforbruket er rettferdiggjort eller ikke – miningen av de fleste Bitcoins skjer i Kina, som fortsatt bruker mye kullbasert energi. 

– Når omfanget av nettverkstjenester vokser og blir mer komplekse, så kommer etterspørselen etter datakraft til å øke, og dermed også energiforbruket. Problemet er at bare en femtedel av elektrisiteten brukt i verdens datasentre er fra fornybare energikilder, og det er ikke godt nok, sier Andrew Hatton, IT-sjef i Greenpeace U.K, til CNBC.