ESG-festens første fiasko suser nå mot børs

Gründer Bjørn Rygg kutter prisen på GreenCap Solutions med 100 millioner og går nå på børs uten toppsjefen som hadde sonet fire års fengsel for korrupsjon.

KUTTET PRISEN: Bjørn Rygg kuttet prisingen av GreenCap med 100 millioner, og dermed flokket investorene seg om karbonfangstselskapet som nå vil på børs likevel. Foto: BR Industrier
Miljø

Midt i den elleville ESG-festen i september/oktober i fjor gikk landbruksmaskingründer Bjørn Rygg til Clarkson Platou for å ta karbonfangstselskapet GreenCap Solutions på børs. GreenCap ble den elleville ESG-festens første og eneste fiasko.

«Vi ville ikke på børs», hevdet Bjørn Rygg overfor Finansavisen.

Clarkson Platou klarte ikke å hente 100 millioner kroner til selskapet som ble priset til 500 millioner. Til deres forsvar skal det sies at GreenCap hadde en sjef med fire års korrupsjonsdom på rullebladet, hvilket ikke ble oppdaget før samme dag som meglerhuset gikk i investormarkedet.

Mente børs var for tidlig

«Det var en veldig fokus på børsnotering. Vi er ukomfortable med å være på en markedsplass frem til vi kan vise til industriell suksess», sa den korrupsjonsdømte eks-sjefen da fiaskoen var et faktum.

Bjørn Rygg hadde lite godt å si om Clarkson Platou, for da Finansavisen spurte om han tenkte å betale for jobben, svarte han:

«De får en sekk med poteter og gulrøtter».

Rygg slo fast at han kom til å finansiere GreenCap selv.

«Det er lett å være etterpåklok, men det var for tidlig å gå i markedet», sa Rygg.

Fullt før tiden

Fire måneder senere har festen tatt helt av, Clarkson og Rygg hadde blitt venner igjen.

Torsdag ettermiddag gikk de til investorer igjen etter å ha kuttet prisingen av selskapet med 20 prosent.

Samtidig var emisjonen økt fra 100 til 125 millioner kroner for selskapet som nå hadde en prising på 400 millioner før penger. Opprinnelig tegningsfrist var fredag klokken 14, men denne ble fremskyndet til allerede klokken 22 torsdag kveld etter at boken var fylt opp allerede tidligere på kvelden.

Nå skal selskapet på Euronext Growth, men de har valgt å ta seg god tid. Innen tolv måneder er løftet de har gitt investorene.

Pumpes inn i drivhus

Bak GreenCap står Bjørn Rygg sammen med Jarle Skjæveland, Tor Christensen og Tom Johansen. Konseptet handler om en patentert teknologi for å fange CO2 fra atmosfæren til bruk i drivhus for å forsterke fotosyntesen.

Gjennom en lukket vekstprosess og resirkulering av luften får gartnerne høyere konsentrasjon av CO2 i veksthusene i det man ikke behøver å lufte ut fuktighet slik at CO2 forsvinner ut.

Kapitalen skal investeres i en kommersiell CO2-fangst-fabrikk i Orre, for å skalere og kommersialisere teknologien som har fått navnet ECS (Environmental Control System) og å skalere systemet mot et industrielt marked.

Teknologien bidrar til betydelig økt effektivitet, reduserte driftskostnader og utslipp. Resultatet er en produksjonsøkning på hele 40 prosent samt 50 prosent reduksjon i energiforbruk og 70 prosent kutt i vanningskostnadene. Kostnadene til kjøp av CO2 bortfaller fullstendig.

Kundene som kjøper systemet kan forvente seg at hele investeringen er nedbetalt på bare 2,5 år i det inntjeningen fra driften er anslått å nesten tredobles. Drivhusmarkedet utgjør ikke bare grønnsaksdyrkere, men også blomsterproduksjon og annen dyrking i drivhus.

GreenCap mener det skal være med å løse verdens to store problemer, nemlig økte utslipp og mangel på ressurser i en verden som ventes å ha 10 milliarder mennesker i 2050 med behov for opptil 100 prosent økt matproduksjon.

Lover pengemaskin

GreenCap varslet over 100 millioner kroner i inntekter allerede i 2021 da de gikk i investormarkedet i fjor høst, og den spådommen står fortsatt. Det samme med anslaget på 700 millioner i 2025 samt spådommene om driftsoverskudd allerede i år, økende til 59 millioner i 2022 og 99 millioner i 2023.

Rygg er selv største aksjonær med 66 prosent av aksjene foran Jarle Skjæveland med 18 og Tor Christensen og Ronny Reiestad med henholdsvis 9 og 7 prosent.

Bjørn Rygg begynte som traktorreparatør som 21-åring og ble forhandler av landbruksmaskiner. Siden slo han seg inn på oljeservice der han overtok et skakkjørt leverandørselskap og red oljeoppturen frem til 2014. I dag har hans BR Industrier 1.000 ansatte og omsetter 3 milliarder kroner, hvorav halvparten kommer fra landbruksvirksomheten. Samlet overskudd i systemet har passert 1,1 milliarder siden 2000.