Med klimarapporten fra FNs klimapanel (IPCC) som dystert bakteppe, la statsminister Erna Solberg mandag fram Høyres sju valgløfter for de neste fire årene.
Kutt i klimagassutslipp er et av områdene Høyre sier de vil prioritere i kommende stortingsperiode.
Men stans i oljeletingen kommer ikke på tale.
– Jeg tror ikke på det som en ensidig løsning, sier olje- og energiminister Tina Bru (H) til NTB.
– Hvis Norge hadde sluttet å lete etter olje i morgen, så ville ikke det hatt noen global effekt. Vi må redusere etterspørselssiden for å lykkes med det, og da hjelper det ikke bare å strupe tilbudssiden, sier Bru.
– Så – så lenge det er etterspørsel etter olje, skal vi altså fortsette å produsere?
– Hvis det er global etterspørsel, vil det bli brukt olje og gass – og da ser jeg det som et dyrt og symboltungt klimatiltak om vi skulle kuttet vår produksjon ensidig, sier Bru.
Statsminister Erna Solberg (H) støtter sin olje- og energiminister, samtidig som hun sier at Norge sørger for at markedet for fossilt brennstoff blir mindre.
– Ja, det er slik at nye olje- og gassfelt vil være forenlig med vår klimapolitikk, hvis vi klarer å kutte 50 prosent av utslippene i den sektoren. Samtidig gjør vi oljeetterspørselen mindre i verden gjennom et stort grønt skipsfartsprogram, hele overgangen i samferdsel og så videre, sier Solberg til NTB.
FNs generalsekretær António Guterres mener IPCC-rapporten må bli begynnelsen på slutten for kull- og oljenæringen. Forbrenning av kull og olje står for en stor del av verdens utslipp av CO2.
– Denne rapporten må bli dødsstøtet for kull og fossile energikilder, før de ødelegger planeten vår, sier han i en uttalelse.
Bru sier at hun er dypt bekymret for konklusjonene i FNs klimarapport, men avviser at det betyr at Norge bør slutte å lete etter olje.
– Vi kommer ikke til å endre norsk oljepolitikk i dag på grunn av denne rapporten. Det er etterspørselen vi må jobbe med, sier Bru, som viser til at produksjonen på norsk sokkel allerede er fallende.
Solberg mener hovedproblemet er manglende konkrete planer for kutt i klimagassutslipp fra store land.
– Vi håper å få flere land på plass fram mot klimatoppmøtet i Glasgow, med klare og tydelige ambisjoner der man tar i bruk nye virkemidler, sier hun.
Unge Høyre-leder Ola Svenneby etterlyser på sin side en oljedebatt i partiet. Heller ikke han vil at politikerne skal vedta en sluttdato for norsk olje- og gassproduksjon, men han mener ordningene som styrer leting og produksjon, må gjennomgås.
– Jeg savner en debatt i Høyre om insentivene, sier Svenneby til Aftenposten.
Da Solberg presenterte Høyres fireårsplan mandag, kom hun samtidig med et stikk mot Arbeiderpartiets hundredagersplan og Senterpartiets hasteplan som ble lagt fram tidligere i sommer.
Solberg gjorde et poeng av at hun og Høyre tar mål av seg til å presentere et langsiktig perspektiv.
– Hundredagersplaner og hasteplaner er sikkert gode gimmicker. Men hastverk er en dårlig måte å styre et land på, sa hun.
Planen inneholder sju hovedtemaer som utgjør partiets løfter for den neste perioden. Disse handler blant annet om å få flere til å gjennomføre videregående skole, kutte ventetid i helsevesenet og å skape flere arbeidsplasser – hovedsakelig i privat sektor.
(©NTB)