+ mer

Dette bør du sjekke

Enkelte deler av bilen din får mer juling enn andre. Her er noe av det du bør sjekke med jevne mellomrom.

Støtdemperen er en av de aller mest sentrale sikkerhetskomponentene i bilen din. Demperne sørger for at at ujevnheter, slag og støt fra underlaget absorberes, og at dekket til enhver tid har god kontakt med underlaget.Støtdemperen sitter plassert i hjulopphenget, og er som kjent godt ute av syne. I løpet av et års kjøring beveber stempelet seg opp og ned i sylinderen noen millioner ganger, og hele mekanismen skal kunne operere under alle slags forhold - i regn, sølesprut, snø, kulde, steinsprut, slag og støt fra ujevnheter, saltsørpe og hva nå norske veier faktisk har å by på av utfordringer.Dersom en støtdemper svikter, eller har nådd en slitasjegrad som er kritisk, kan utfallet i en vanskelig situasjon bli fatalt.- Testingen gir sterke indikasjoner på at så mye som hver tredje personbil her i landet kjører rundt med en eller flere støtdempere som rett og slett er for dårlige. Dette tyder på at folk fremdeles ikke er tilstrekkelig oppmerksomme på hvilken risiko sterkt slitte, eller skadde, støtdempere kan innebære. Ikke minst burde man av og til tenke litt over hvilke ekstra belastninger disse komponentene på undersiden av bilen utsettes for i tillegg til normal slitasje. Derfor burde man i det minste sørge for å få støtdemperne sjekket hver gang bilen likevel er inne til service, sier Støa Edvardsen i demperprodusenten Tenneco.- Støtdemperen er helt avgjørende for bilens veigrep. Ved daglig bruk i alle slags vær- og føreforhold svekkes disse egenskapene gradvis og ganske umerkelig for den som kjører bilen hver dag, inntil man en vakker dag har nådd en slitasjegrad som gjør at støtdemperen ikke lenger klarer å holde dekket i fast kontakt med underlaget. Og da lurer virkelig ulykken like rundt hjørnet, fortsetter han. Tenneco er et produksjonsselskap med en årsomsetning på ca. 35 milliarder kroner. Selskapets hovedkontor ligger i Lake Forest, Illinois, USA, og antall ansatte er 18.800 verden over. Produktene blir markedsført globalt under varemerkene Monroe og Walker.
Motor