+ mer
Foto: iStockphoto

Bilen din kan gå på helsa løs

Alle biler støyer, men noen støyer så mye at det kan være helseskadelig.

Ifølge en test gjennomført av Vi Bilägare, og gjengitt på BilNorge kommer det frem at det er stor forskjell mellom de stilleste og mest høylytte bilene.Citroën C1 er verst i klassen, ifølge testen, med hele 77,4 desibel inne i bilen ved kjøring, tett fulgt av Nissan 350Z, Ford Focus og Opel Astra, alle over 75 desibel.Utrolig nok er IKKE Mercedes S-klassen, som HegnarOnline også har testet, ikke best i klassen. De er bare nest best, slått av Lexus LS 600h, som HegnarOnline har gjennomført en minitest av, og bilen er meget stille. Men den er nå målt til å kun gi fra seg 65,9 desibelt inne i kupeen, mens S-klassen ble målt til 68,7 desibel.Et pistolskudd tilsvarer rundt 150 desibel på en meters avstand, og vårt øre opplever en lyd på 120 desibel som smertefull. Vanlig støy i f.eks. avgangshallen på Oslo S ligger rundt 60-70 desibel, mens et diskotek mellom 100-120 deisbel.Lever du i et miljø over 60 desibel, har du større sjanse for å få hjerteinnfarkt, ifølge, så tilbringer du mye tid i bilen, kan høy lyd skade helsa di om den støyer mye.
Motor