+ mer

Ekstrem-luksus for stats-toppene

Det er ikke akkurat folkebiler statslederne blir kjørt rundt i.

Kong Harald blir, som kjent, kjørt rundt i Lexus LS 600h, en slags miljøbil. Da Aftenposten fikk prøvesitte i konges bil, var de imponert over eksterm komfort. HegnarOnline har prøvekjørt en tilsvarende bil, og kan blant annet bemerke meget behagelig massasje i baksetene.Aftenposten påpekte også at det var like stor kjøreglede i forsetet som i baksetet. Bilen kostet i sin tid skattebetalerne 1,84 millioner kroner.Disse bilene kjører statsoverhodene i andre land:
Bhutan
Den tidligere kong Jigme Singye Wangchuck, kjørte rundt i landet i en Toyota Land Cruiser.
Brasil
Brasils president blir kjørt rundt i en panserutgave av en Ford Fusion.
Cayman Islands
Skatteparadiset Cayman Islands' guvernør blir kjørt rundt i en beige Cadillac Deville.
Kroatia
Presidenten i Kroatia blir kjørt rundt i en panser-utgave av en Mercedes S600.
Finland
Presidenten i Finland kjøres rundt i en panserutgave av Mercedes S-klasse, med statsvåpenet som bilskilt.
Frankrike
Sarko har mange biler å velge imellom, alle franske. Da han ble innsatt som president i 2007, ankom han i en Peugeot 607 Paladine.
Tyskland
Naturligvis er bilen til Merkel en Mercedes S600. Tidligere har stats-bilen vært en Mercedes Pullman, modellen som er ansett for å være den mest luksuriøse bilen noensinne.
Island
Ã"lafur Ragnar Grímsson, presidenten på Island, blir kjørt rundt i Lexus LS600hL.
Italia
Naturlig nok blir Italias president, Giovanni Gronchi, kjørt rundt i noe italiensk. Nærmere bestemt en Lancia Flaminia. Silvio Berlusconi får gleden av å sitte i baksetet av en Maserati Quattroporte.
Monaco
Fyrsten, Albert II, blir kjørt rundt i Lexus LS 600h. Han kjører også en hel del forskjellige klassiske Mercedeser, når han reiser rundt i sitt eget lille fyrstedømme. Fyrstedømmet eier også drøye 60 Mercedes S600 for statsbesøk og andre begivenheter.
Sverige
Den svenske kongefamilien har en stor bilpark med blant annet Ferrari og Porsche i diverse utgaver, men statsbilen er en heller kjedelig strukket utgave av en Volvo S80.
Storbritannia
Dronning Elisabeth reiser normalt rundt i bilen over, eller en identisk kopi. Merk statsemblemet på taket og gallionsfiguren på panseret.
Motor