+ mer

Miljøfavoritt i ny utgave

Her er neste generasjon Toyota Prius.

Tredje generasjon av hybridbilen Prius hadde verdenspremiere på den internasjonale bilutstillingen i Detroit mandag kveld norsk tid. Nyheten har betydelig lavere forbruk enn dagens Prius.Dagens Prius har et ECE-forbruk på 0,43 liter per mil. Den nye modellen vil komme godt under 0,4 liter, men det foreligger ingen offisielle tall etter europeisk kjøresyklus før bilen har Europa-premiere i Genève i mars.Nye Prius er rommeligere, stillere og bedre utstyrt enn dagens. Den vil by på mye standardutstyr, og den kan leveres med for eksempel et stort glasstak med innebygget solcellepanel, som gir strøm til klimaanlegget også når bilen står parkert. Intelligent parkeringshjelp og adaptiv fartsholder hører med til utstyrstilbudet.Nye Prius vil få en 1.8-liters bensinmotor med Atkinson-syklus, med høyere dreiemoment enn i dagens 1.5-liter. Dermed kan bensinmotoren gå på lavere turtall på motorveien, og forbruke enda mindre. Ved bruk av elektrisk vannpumpe og resirkulering av eksosen er motorens effektivitet ytterligere forbedret.Utseendemessig er den aerodynamiske formen tatt god vare på, selve Prius-silhuetten er gjenkjennelig. Høyden er den samme og tredje generasjon har den samme akselavstand som dagens. Den totale lengden er bare økt med et par centimeter. Den har verdens laveste luftmotstandskoeffisient på 0,25.Tredje generasjon er bygget på en ny plattform, som sikrer bedre kjøreegenskaper, stabilitet og lavere lydnivå. Den byr også på enda høyere sikkerhet. Det er benyttet aluminium i panser og bakdør, og supersterkt stål i alle bærende konstruksjoner. Nye Prius er lettere, og den akselerer fra 0-100 på under ti sekunder.
Motor