+ mer

Mye miljøbil for pengene

Hondas nye hybridbil går rett i strupen på Toyota Prius. Den har mange leketøy og passe lav pris.

Hondas nye hybridbil Insight er et stort fremskritt i forhold til Civic hybrid, som vi testet for noen år siden. Nå ser det faktisk ut som en miljøbil, noe som er viktig for de som kjøper slike biler. Designen er frisk, antakelig for frisk for en del av de som kjøpte forgjengeren. Mange av de som kjøpte Civic hybrid var trolig eldre på jakt etter en sedan med automatgir. Denne gangen er importøren i tvil om hvem som er målgruppen for nykommeren. Det kan være et litt dårlig utgangspunkt.Et av de største ankepunktene mot Civic hybrid var at den på grunn av batteripakken mellom bagasjerom og baksete var fullstendig ubrukelig som familiebil. Insight har derimot et rommelig bagasjerom. Nå er det dessuten mulig å slå ned bakerste seterad. Dermed kan man faktisk ta en tur til IKEA uten uforrettet sak.Ingen kjøper Insight på grunn av ytelsene. Den føles, og skal føles, treg. Den trinnløse CVT-automatkassen gjør nok følelsen av sirup ekstra sterk. Papirene avslører imidlertid at 0-100 kan gå unna på 12,5 sekunder, noe som slettes ikke er verst. En miljøbil skal gjøre alt for å unngå ekstreme situasjoner - nedbremsingen eller akselerasjon. Insight er en mester å unngå disse, og du får et elektronisk panel som som hjelper deg å holde deg "på matta". I tillegg er gassen intelligent. Hvis du trykker hardt på gassen (ikke helt i gulvet, men hardt), så vil bilen akselerere rolig, og balansert. Foretar du imidlertid en nødakselerasjon, så fungerer gassen som normalt. Disse to systemene er aktivert når du trykker på "den grønne blomsten".Kjører du bilen hardt, så hyler den som en espressomaskin på en kaffebar. Den liker helt tydelig ikke å bli kjørt hardt. Men så er jo dette en miljøbil.Honda har mildt sagt forsøkt å være innovative da de konstruerte instrumentpanelet. Her er de digitale klokkene og sterke fargene i flertall. For å vise at det er en miljøbil har man lagt inn noen artige gimmicker. For eksempel skifter fargen på det digitale speedometeret fra blått til grønt når man kjører økonomisk. Når man lader batteriene i stedet for å bruke bensin, får du grønn farge. En annen gimmick er at det er mulig å "samle blomster" ettersom man kjører miljøvennlig. Premien er lavere forbruk og utslipp (og utrolig nok en pokal!).Det høres utrolig teit ut at du er ute å samler blomster mens du kjører bil - men det er avhengighetsskapende. Honda Insight er åpenbart designet av japanere som vokste opp med Nintendo som barn, og enda mer utrolig er at det fungerer. For oss bilførere som også vokste opp med Nintendo som barn, så kjenner vi igjen den barnslige gleden en slik leke gir. Blomstersamling påvirket faktisk vår kjørestil!En av problemene med Honda Insight er sikten bakover. Problemet er todelt, som vinduet bak. Sikten bakover er hindret av en stor spoiler, men Honda har gitt deg en større vindusflate. Alt i alt er sikten bak nesten som normalt, men vår testbils manglende parkeringssensor (noe konkurrenten Prius gjør best i klassen), gjorde at vi traff bilen bak oss ved gateparkering. Det er første gang dette har skjedd oss noensinne i en test!Et av Insights fremste fortrinn på det norske markedet, er den relativt lave prisen. Startprisen ligger like under 250.000 kroner. Legger du litt over 30.000 ekstra, får du en velutstyrt bil med blant annet navigasjon og xenonlys. Prius koster mellom 260.000 og 300.000 kroner.Honda Insight er en bil som er bygget på Toyotas Prius-lest. Den har samme litt snodige utseende, en mild motorisering og en hel del leketøy for unge miljøaktivister. Insight er derimot betydelig billigere enn Prius, men med rabatten, kommer også noen få problemer. Den føles noe billig, men så er den jo også det. I tillegg er den noe vanskelig å navigere i bytrafikk pga. manglende parkeringssensor.Når du kjøper en Honda, får du Honda-kvalitet. I likhet med Toyota kan Honda regnes som en 100 prosent sikker bil i forhold til byggekvalitet. Er du på jakt etter miljøbil, må Honda Insight prøves, med sin blomtersamling og lave forbruk.

Motor