GM konkurs

General Motors, som inntil nylig var verdens største bilprodusent, begjærer seg konkurs mandag. Konkursen blir USAs største industrikonkurs noensinne.

Foto: General Motors
Motor

Bilindustrien har i flere uker vært forberedt på en konkurs for USAs største bilprodusent, men det var først søndag at Det hvite hus opplyste at selskapet leverer konkursretten en begjæring om konkursbeskyttelse mandag morgen.1. juni utløper fristen amerikanske myndigheter ga General Motors til å legge fram en plan for sin videre virksomhet. Senere mandag taler president Barack Obama om framtiden for selskapet.Produksjonen fortsetterBegjæringen får ingen umiddelbar praktisk betydning siden en konkursbegjæring i henhold til amerikansk konkurslovgivning (Chapter 11) gir selskapet beskyttelse mot kreditorene mens virksomheten fortsetter som normalt og selskapet gjennomfører en restrukturering.Planen må godkjennes av en dommer i skifteretten, som også bestemmer hvor mye kreditorene skal få.Søndag godkjente et flertall av General Motors' kreditorer et forslag om å skrive av gjeld i bytte mot aksjer i et nytt og restrukturert GM, noe som gjør det lettere for dommeren å pålegge de øvrige kreditorene samme betingelser og dermed få hele prosessen raskere unnagjort.54 prosent av fordringshaverne sa ja til å slette 27 milliarder dollar i gjeld - om lag 172 milliarder kroner - i bytte mot 10 prosent eierskap, som senere kan stige til 25 prosent, i et restrukturert GM.

Nyheter
Næringsliv