Saab blir norsk

Koenigsegg kjøper Saab med norsk støtte. Bård Eker er stor aksjonær i superbilprodusenten.

Bård Eker - Foto: Scanpix
Motor

Den svenske sportsbilprodusenten Koenigsegg kjøper Saab med støtte fra norske investorer, melder svenske medier. Regjeringen i Stockholm åpner for støttelån til nye eiere.Koenigsegg er støttet av norske investorer, het det i en SVT- melding torsdag kveld.Selskapet har nå undertegnet en intensjonsavtale om å overta Saab, etter at det lenge har stått på listen over mulige kjøpere.I løpet av de kommende månedene skal det forhandles om detaljene i kjøpet. Meldingen om at intensjonsavtalen er i havn, kom samtidig med beskjeden fra den svenske regjeringen om at de formelle betingelsene er på plass hvis kjøperen ønsker statlige støttelån.Avgjørende fase- Forhandlingene ville i så fall kunne starte straks, sier statssekretær Jöran Hägglund i det svenske næringsdepartementet til nyhetsbyrået TT. Ifølge Hägglund var regjeringen klar over at forhandlingene om Saabs framtid var inne i en avgjørende fase.Nyheten om at Koenigsegg med norsk støtte vil overta Saab, ser ellers ut til å ha kommet som en overraskelse på mange. Guy Lofalk, som har ledet omstillingsarbeidet i den kriserammede bilprodusenten, ville torsdag ikke bekrefte nyheten, meldte nettstedet e24.se.De ansattes representant i Saab-styret Anette Hallgren sa hun ikke hadde hørt noe fra andre styremedlemmer, og hadde derfor ingen kommentar. Lederen for fabrikkarbeidernes fagforening hos Saab Paul Åkerlund kunne heller ikke bekrefte meldingene.Hvilke nordmenn?Det var også uklart hvilke norske investorer som eventuelt går sammen med Koenigsegg om en overtakelse. Men NRK Østfold påpeker at Fredrikstad-mannen Bård Eker har sagt at han drømmer om å kjøpe Saab.Eker driver selskapet Eker Design, som eier 49 prosent av aksjene i Koenigsegg. Ved siden av Eker og den svenske forretningsmannen Christian von Koenigsegg har også den norske staten vært nevnt som mulige kjøpere av Saab fra amerikanske General Motors.General Motors er også i dyp økonomisk krise, og amerikanerne verken kan eller vil redde Saab. Nå kan redningen altså komme fra Norge, fordi nordmennene ifølge SVT «anses å være de eneste med de finansielle musklene som skal til». (©NTB)

Nyheter
Næringsliv