Navarsete: 40.000 i vrakpant

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) vil innføre en vrakpant på inntil 40.000 kroner. Pantesummen bestemmes av den nye bilens miljøvennlighet.

Foto: Hafslund
Motor

- Vi vil gi inntil 40.000 kroner i vrakpant for dem som kjøper nullutslippsbil. Det vil stimulere folk til å bytte ut forurensende biler, få fart på fornying av bilparken vår, samt stimulere til produksjon av nullutslippsbiler, sier Sp-lederen til NTB like før hun skal møte sin tyske kollega i Berlin.Der skal hun snakke med Wolfgang Tiefensee om biler generelt, og om miljøbiler spesielt.Tyske myndigheter innførte nemlig i januar en vrakpant på 22.500 kroner på eldre biler. Forutsetningen for å få pengene utbetalt, er at man kjøper en ny bil.Navarsete liker ordningen, men ønsker å innføre en vrakpant med dobbel miljøeffekt.- Å få fart på salget av nye biler generelt vil redusere utslippene ganske betydelig, samtidig som det vil stimulere norsk elbilindustri. Men det viktigste er å skifte ut bilparken og få den over på fornybar energi, sier Navarsete.Forslaget er blant Senterpartiets valgkampsaker foran stortingsvalget til høsten. Bare de som kjøper nullutslippsbil, for eksempel elbil, vil få full vrakpant på 40.000 kroner. Deretter blir beløpet differensiert nedover, avhengig av hvor miljøvennlig bilen er. (©NTB)