+ mer
Audi A5 Cab - Foto: Joachim Næss

Supervakker Audi - med feil tak

Vi har testet nye Audi A5 i toppløs utgave.

Audi A5 kabriolet er en splitter ny modell, gjort på tradisjonell lest. Her har du fire seter, stofftak, tradisjonell formfaktor og en mild bensinmotor.La oss bare ha det sagt; Audi A5 kabriolet er en meget god bil, og et særdeles godt valg om du er på jakt etter toppløs bil med stofftak. Men når man kjøper kabriolet, må alt stemme, og å produsere "en god bil" er ikke lenger nok.Klikk på foto for store utgaverFoto:
Er det en A5?
Vi visste ikke helt hvordan vi skulle tolke Audi A5 når vi først så den i toppløs utgave. Er dette alt? La oss minne deg, kjære leser, hva Audi må konkurrere med. På den ene siden har man de sportslige 2-seter kabrioletene som BMW Z4 (en nydelig bil), Mercedes SLK og Nissan 350Z. På den andre siden må Audien hamle opp med Peugeot 308 CC, Ford Focus Cab og den splitter nye Lexus IS C.Hva gjør Audi når de er i kanskje markedets tøffeste segment? Jo, de holder tilbake. Etter å ha sjokkert markedet med den smellvakre Audi A5, men kommer kabrioletutgaven som en konservativ ettertanke. Hvor er det sammenleggbare taket? Hvor er sportsligheten og hvor er det utrolige tøffe utseendet fra A5 med tak? Ikke vet vi.Audi A5 er, med unntak av Audi R8, merkets mest spennende modell. Bilen er rett og slett fryktelig vakker. Designerne har lyktes med å oppnå en jaguar-form (dyret, ikke merket) på bilen. Den ligger da meget flatt på veien, har en liten rompe, gir et meget sportslig inntrykk og er gjennomført en vakker bil.Audi A5 kabriolet har så lite til felles med vanlig A5, at det like gjerne kunne vært en Audi A4. Her er det kun merket bakpå som sier noe om jaguar-looken. Det er ikke noe galt i å lansere en tradisjonell kabriolet? Men hvorfor velger de A5-undermerket å gjøre dette på?
Ja, det er en A5
Audien er meget god på veien. Du sitter igjen med en høy kvalitetsfølelse av både eksteriør og interiør, og bilen oppfører seg akkurat som du forventer deg av en Audi. I lav hastighet oppfattes den som relativt hissig og spenstig.I høyere fart og lengre opp på momentet, så dabber både akselerasjon og dreiemoment av. Dette kommer naturligvis av at den 2 liter TFSI-motoren kanskje er litt i minste laget for en såpass tung bil (1,7 tonn). 180 hester og 320 Nm dreiemoment er for så vidt nok. Det kan lønne seg å satse på 2,7 liter TDI-motor, med langt mer muskler. Bilen stiger da fra 538.200 kroner til 629.500 kroner. Vel anvendte penger.
High tech - men hvorfor stoff?
Helhetsinntrykket er av en bil som er meget bra, men lanseringen oppleves som et litt for sikkert trekk av Audi. Mens både Lexus, Mercedes og BMW går for de Norge-vennlige harde takene på bilene, satser Audi fortsatt på stofftak.Du som bileier sitter da igjen med bedre bagasjeplass, og bedre plass bak i bilen. Dessverre lever et stofftak ikke stort lenger enn fem år, gir bilen et umoderne utseende og begrenser sikten bak.På plussiden kan vi si at taket på A5 cab er en av markedets raskeste, og kan foldes opp og ned i inntil 50 km/t. Airconditionen slår seg automatisk på i det man tar på taket, mens radioen justerer volumet i henhold til din hastighet.Vindavviseren er ikke spesielt pen (andre merker har løst dette mer elegant), men du kan kjøre på Norges raskeste veier uten spesielt mye vindstøy.
Ingen innertier
Vi i HegnarOnline trodde en toppløs Audi A5 skulle ta oss med storm, men det ble med en sterk kuling. Bilen er litt for umoderne til å være ny i 2009, både med et noe kjedelig design og med stofftak.Motoren er i best fall "sådär", et problem som lett løses ved å satse på en større dieselmotor, mens bilen er av sedvanlig høy Audi-kvalitet.En god bil, med mange verdige konkurrenter.
Motor