Magna kutter Opel-jobber

Når canadiske Magna overtar som største eier i Opel, kommer trolig mange arbeidsplasser til å bli lagt ned både i Tyskland og i Europa for øvrig.

Foto: Scanpix

Den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung siterer tirsdag Magnas strategiske plan for General Motors' europeiske virksomheter Opel og Vauxhall.Ifølge planen skal nesten 11.000 av drøye 47.700 arbeidsplasser bort. Tallene inkluderer den omstridte nedleggelsen av en fabrikk i Antwerpen i Belgia.Til Østerrike I Tyskland vil Magna beholde alle de fire Opel-fabrikkene. Men av de totalt 24.700 ansatte må hver sjette arbeidstaker gå, og anslagsvis 4.100 arbeidsplasser vil forsvinne. En av grunnene er at deler av produksjonen skal flyttes til Østerrike, ifølge opplysninger avisen har fått.Det er også varslet store nedbemanninger i Spania, Polen og Storbritannia.Det er snart to uker siden GM kunngjorde at de ville selge sin eierandel, som utgjør 55 prosent av aksjene i Opel, til Magna-gruppen, som har den russiske statlige banken Sberbank i ryggen.Dårlig nytt for Merkel Tysklands statsminister Angela Merkel var da godt fornøyd med avgjørelsen fordi tyske myndigheter mente at et salg til Magna var den beste løsningen for Tyskland.Derfor støttet den tyske regjeringen Magna under hele salgsprosessen, og lovet å gi milliarder av euro i støtte, nettopp for å sikre tyske arbeidsplasser.Men det har tydeligvis ikke hjulpet. Om dette gir seg utslag i resultatet etter søndagens valg på ny nasjonalforsamling, er for tidlig å si ennå. Men det er langt fra godt nytt for Merkel. (©NTB)