+ mer

Farlige julegaver

Julegaver kan skape problemer i trafikken.

Ofte fylles bilen opp med julegaver og annen bagasje når familien reiser på juleferie. Dette øker sjansen for ulykker, advarer Norsk Luftambulanse.- I en litt voldsom bråstopp kan løse gjenstander på hattehylla eller i setet komme som prosjektiler, og vi har sett eksempler på at mennesker har mistet livet i trafikkulykker som i utgangspunktet ikke virket veldig alvorlige fordi de har blitt truffet av usikret bagasje, sier generalsekretær Steinar Sørlie i Norsk Luftambulanse i en pressemelding.Prinsippet ved forsvarlig pakking er å laste store, tunge ting lavt i bagasjerommet, og helst inntil ryggen på baksetet, forteller Sørlie. På den måten vil de gjøre minst skade.Mange kan også la seg friste til å legge mye av bagasjen i skiboksen. Det kan være farlig.- Skiboksen er dimensjonert til å ha ski i. Alle skibokser har en grense for hvor mye vekt du kan laste i den, og den bør ikke overskrides. I verste fall kan boksen ryke og fare av gårde i en bråstopp. Man skal heller ikke glemme at kjøreegenskapene i bilen forandrer seg ved tung last, sier Sørlie. (©NTB)

Motor