+ mer
Skoda Superb. Foto: Skoda

Et av de beste bilkjøpene i 2010

Skoda Superb stasjonsvogn vil få mange tilhengere i Norge. Det er vel fortjent.

"Er dette det beste bilkjøpet i 2010?" spurte vi retorisk i forbindelse med verdenslanseringen av Skoda Superb stasjonsvogn i høst. Etter å ha kjørt bilen vet vi nå svaret.På mange måter må Skoda Superb stasjonsvogn være Ola Nordmanns drømmebil. Du får en svær bil med plass til all bagasjen og limo-plass til passasjerene til en relativt billig penge. Når du i tillegg kan få Superb med firehjulstrekk, er det en bil mange vil elske.Vi kjørte en toppspekket bil med trekk på alle fire og en moderne common rail-diesel-maskin på 170 hester. Prisen strekker seg over en halv million, som selvfølgelig er mye med en Skoda-logo i grillen, men det er likevel ingen upris.

Formidabel plass og mye utstyr
Skoda-ens største styrker er først og fremst den formidable plassen og alt utstyret du får. At den i tillegg kan leveres med Volkswagen-konsernets dobbeltclutch-kasse DSG og firehjulstrekk er et stort pluss. På slutten av året kan du kombinere DSG og 4x4 i modellen med 140 hester. Det bør bli en slager i Norge.Superb har et stort bagasjerom på 633 liter, nesten bare slått av Mercedes E-klasse som rommer snaue 700 liter. Vi ble litt skuffet over plassutnyttelsen. Bagasjerommet er ikke spesielt bredt, og med en bakluke som skråner så pass kraftig, var det med nød og neppe vi klarte å plassere en stor barnevogn på tvers.
Det er ikke en Mercedes!
Flere medier har i det siste kjørt sammenligningstester mellom Skoda Superb stasjonsvogn og bilen HegnarOnline kåret som Årets bil i fjor, Mercedes E-klasse. Det er i og for seg en morsom øvelse, men Skoda-en vil aldri nå opp til sin tyske liksom-konkurrent verken når det gjelder materialkvalitet eller luksusfølelse. Skoda-en har hentet mye utstyr, hendler, knapper og spaker fra VAG-konsernets hyller. Dermed blir ikke Superb-en mye mer luksuriøs enn en Golf, selv om du får med både paraply i bakdøren og sigarettenner til baksetepassasjerene.Det er ingenting å si på kjøreegenskapene til Superb-en. Det er en trygg og god bil uten de store krumspringene. Noen kjøremaskin er det ikke, men det er heller ikke poenget. Her er poenget å bli fraktet i en gigantisk bil uten besvær av noe slag.
Glem alle Skoda-vitser!
Er du ute etter en svær familiebil til en pris fra drøye 300.000 (1,4 TSI 125 hk, Comfort koster fra 306.500 kroner) til rundt en halv million, bør du vurdere det tsjekkiske stjerneskuddet. Glem alle gamle Skoda-vitser, for det er nye tider nå. Det har det vært i over 10 år.Det er dessuten all grunn til at Superb stasjonsvogn vil bli en meget populær bruktbil. Det får vi bekreftet fra markedsdirektør Marius Paus i Leaseplan:- Vi har hatt gode erfaringer med Octavia, og når nå Superb kommer som stasjonsvogn og særlig 4x4, har vi tro på at det vill være en bil som vil holde seg godt i bruktbilpris. Det er altså en bil med lavt verditap, sier Paus til HegnarOnline.Vi ville også ha tatt en titt på bensinmotorene som leveres. 1,4 liter høres svært snaut ut, men 125 hesteren imponerer dem som prøver den. 160 hesteren (1,8 liter) vi tidligere har kjørt i Octavia er et ypperlig alternativ.
Et av de beste bilkjøpene i 2010
Vi vil ikke være så bombastiske og si at Skoda Superb stasjonsvogn ER det beste bilkjøpet i 2010, men det er definitivt et av de beste.PS: For mindre enn 10.000 kroner ekstra får du parkeringsvarmer med fjernkontroll og Maxi-dot, en ekstra stor kjørecomputer. På kalde dager var dette utstyr vi elsket. Da vi satt på stadion og så favorittlaget tape, var det en liten trøst at vi med fjernkontrollen (inntil 1.000 meter unna) kunne sette på varmen et kvarter før kampslutt, slik at vi i det minste kom ut til oppvarmet bil.
Skoda Superb stv, EleganceSkoda Superb stv, Elegance
Motor Motor4 syl.4 syl.
SlagvolumSlagvolum19681968
EffektEffekt170 hk170 hk
DreiemomentDreiemoment350 Nm/1750-2500350 Nm/1750-2500
ToppfartToppfart217217
0-100 km/t0-100 km/t9,19,1
GirkasseGirkasse6 trinn manuell6 trinn manuell
DrivhjulDrivhjul4x44x4
VektVekt15941594
CO2 (g/km)CO2 (g/km)169169
Pris fraPris fra306.500306.500
Pris testbilPris testbil525.600525.600

Motor