+ mer
Foto: iStockphoto

30 prosent billigere i Norge enn i Sverige

Avgiftsomleggingen har ført til at prisene på enkelte bilmodeller har endret seg kraftig. Nå er for første gang noen sinne én og samme bil billigere i Norge enn i Sverige. Og den er mye billigere.

Avgiftsomleggingen har ført til at prisene på enkelte bilmodeller i Norge har endret seg kraftig, og for første gang er prisene nesten identiske med svenske bilpriser.- For folk flest tror jeg dette er helt ukjent. Det er vel heller motsatt, at nordmenn irriterer seg over hvor dyre bilene er i Norge i forhold til Sverige, sier Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease i Norge, i en melding.Eksempelvis er en Toyota Prius (innstegsmodellen) inkludert registrering priset til 272.600 norske kroner på Toyotas hjemmeside i Norge. På den svenske hjemmesiden er prisen 276.000 svenske kroner.En annen viktig forskjell er at Prius holder seg bedre i pris i bruktmarkedet i Norge, og det bidrar til å redusere de totale kostnadene ved å kjøpe en Prius. Denne forskjellen kommer frem på hjemmesiden til Autolease i henholdsvis Norge og Sverige. Inkludert alle tilleggstjenester som forsikring, service/vedlikehold m.m er månedsleien ved leasing (innstegsmodellen) i Sverige 5.200 svenske kroner mot 4.300 norske kroner i Norge.I lokal valuta er også eksempelvis Honda Insight likt priset i både Sverige og Norge.Justert for valuta er svenskenes Prius og Insight fortsatt billigst, men når den nye Mitsubishi i-Miev er på gaten i januar vil den koste 239.900 norske kroner i Norge (pluss lokale registrerings-/leveringsomkostninger), mot 379.900 svenske kroner (tilsvarer 334.000 norske) i Sverige, og da vil det - kanskje for første gang - være slik at en bil er billigere i Norge enn i Sverige, hensyntatt valuta.(Artikkelen fortsetter under bildet)En viktig årsak til at Miev blir billigere her hjemme, er at det ikke er moms på kjøp av el-bil i Norge. Skal du derimot lease en el-bil blir det annerledes. Da er det moms på leasingen, noe som fører til at det blir mindre attraktivt å lease el-biler i Norge.På grunn av vektelementet i de norske avgiftsberegningene, er for eksempel hybridene fra Lexus fortsatt langt dyrere i Norge enn i Sverige. Det samme ser vi også på lite miljøvennlige biler, som kommer svært ugunstig ut i Norge sammenlignet med i Sverige.For typiske miljøsnille familiebiler, er det fortsatt slik at Sverige generelt sett ligger lavere i pris enn Norge.

Motor