Ny teknologi skal forhindre trafikkulykker

Danskutviklet iPhone-applikasjon skal forhindre trafikkulykker. Nå lanseres den i Norge.

Foto: ASP Technology
Motor

En rekke ulykker i trafikken viser seg å være tretthetsrelaterte. Nå har en dansk virksomhet utviklet en applikasjon til iPhone som skal gjøre bilisten oppmerksom på hans kjøretretthet og dermed forhindre trafikkulykker som følge av at bilisten dupper av eller faller i søvn bak rattet.Applikasjonen, som har navnet Anti Sleep Pilot, tar utgangspunkt i den nyeste søvnforskningen og bygger på et vell av matematiske beregninger.Høsten 2010 lanserte den danske virksomheten ASP Technology en liten enhet som settes fast til instrumentbrettet i bilen og ved hjelp av lys og lyd skjerper bilistens oppmerksomhet på hans kjøretretthet.Hittil har produktet kun vært tilgjengelig på det danske markedet via den største danske elektronikkforhandler Fona, men nå får også de norske bilister mulighet for å få glede av Anti Sleep Pilot. Det skyldes at virksomheten bak produktet nå lanserer en applikasjon til iPhone som vil være tilgjengelig i den norske App Store.Tretthetsalgoritmens viktigste funksjon er å anbefale når bilisten skal holde en pause, hvilket er det eneste effektive middelet mod kjøretretthet. Algoritmen er utviklet i tett samarbeid med førende danske søvnforskere.Sammenlagt avgjør de 26 parametrene når og hvor ofte bilisten skal aktiveres med enkle oppmerksomhetstester. Disse testene utsendes ved hjelp av lyd og lys fra iPhonen som bilisten skal respondere på ved å røre ved telefonens touchskjerm. Reaksjonstiden inngår i beregningen av bilistens kjøretretthet og formålet er å fastholde bilistens fokus samt bryte ensformigheten ved kjøringen.Anti Sleep Pilot-applikasjonen koster 109 kroner. Det forventes videre at den fysiske enhet vil være i handelen i Norge i løpet av første halvår 2011.

Nyheter
Næringsliv