Uhell med bil i utlandet kan koste deg dyrt

Uhell på bilferie i utlandet kan koste deg dyrt. Hvis du må reparere bilen i et annet land og regningen overstiger 6.000 kroner, må du betale moms til den norske stat.

En fornøyd bilmekaniker i et verksted - Foto: iStockphoto

Tollvesenet forholder seg til politikernes verdigrenser som gjelder alt kjøp av varer som du tar med deg hjem til Norge.Hvis du har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer og må reparere bilen, må du betale moms hvis verdien av reparasjonen og alle varer du tar med deg tilbake til Norge overstiger 6.000 kroner. Hvis du har vært ute av Norge i mindre enn 24 timer, må du betale moms hvis beløpet blir på mer enn 3.000 kroner.Grensene gjelder altså alle varer du har kjøpt utenfor Norge, for eksempel klær, fotoutstyr og mat, og reparasjoner utført i utlandet inngår i dette regnestykket.Tollvesenet illustrerer med et eksempel: Hvis du har vært ute av Norge i mer enn 24 timer og reparasjonen av bilen blir på 6.000 kroner, kan du ikke ta med deg andre varer hjem til Norge uten å betale toll og avgifter. Hvis reparasjonen av bilen koster mer enn 6.000 kroner, må du uansett betale moms til Norge for hele beløpet.Fortolling av varer som overskrider verdigrensene - inkludert bilreparasjoner - skal skje med én gang du ankommer Norge. (©NTB)