+ mer
Foto: Knut Opeide

- Lading av el-biler kan bli brannfeller

I verste fall kan liv gå tapt.

Salget av el-biler eksploderer, men uvettig lading kan skape brannfeller som følge av varmgang i strømuttaket, advarer NELFO, bransjeforeningen for elektrobedriftene.-I verste fall kan liv gå tapt ved at det blir brann i bolig, bil eller garasje.– Det er derfor ekstremt viktig at du som bileier viser ladevett, og ikke tar sjanser, sier administrerende direktør Ove Guttormsen i NELFO i en melding.Den nye generasjonen el-biler leveres med ladekabel hvor det henger en boks på kabelen som veier fra en til tre kilo. Boksen inneholder komponenter som vil begrense ladestrømmen, slik at den ikke overstiger det vanlige stikkontakter tåler over tid, ca. 8-10 Ampere (A).

Ikke heng i kontakten
Hvis denne boksen kobles til vanlige stikkontakter, uten at det finnes et oppheng eller en kurv som kan ta belastningen av boksen, vil det raskt bli påkjenninger på kontakten.Vanlige stikkontakter er ikke laget for at det skal henge tunge ting i dem og de tåler derfor bare et halvt kilos belastning.- Når du henger laderen til el-bilen, med en ladeboks på opptil tre kilo, i en vanlig stikkontakt inviterer du derfor til varmgang med potensiell brannfare, advarer Guttormsen. Særlig ved bruk av utekontakter i trehus, garasjer eller hytter, er det viktig å passe på at ladeboksen ikke henger fritt, men har god avlastning for vekten.- Ta ikke sjansen på å lade med boksen hengende fritt. En bedre løsning vil være å benytte utstyr som er laget for lading av elbiler, en fastmontert mode 3 ladeboks vil kunne senke ladetiden og gi helt trygg lading av bilen, sier Guttormsen.
Sjekk strømkursen
Ved hjemmelading er det dessuten like viktig å ha en egen kurs i sikringsskapet med jordfeilbryter. For lading av elbiler på vanlige stikkontakter anbefales maksimalt 10 A kurs, men for bilene med størst batterikapasitet vil det være behov for mer kapasitet og egnet lader. Da er det viktig å sjekke hvor mye ledig kapasitet som finnes i sikringsskapet.- Hvis du benytter vanlige stikkontakter for lading av el-bil, sjekk stikkontakten jevnlig for å se om det er skader eller misfarging fra varmgang, oppfordrer Guttormsen. 

Motor