Norsk elbilforening markerte mandag elbil nr. 50.000 med et pressearrangement i Drammen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Elbiler pålegges motorlyd

El- og hybrid-biler pålegges å lage kunstig motorlyd.

Nye EU-krav innebærer at nye el- og hybrid-biler produsert etter 2019, skal gi fra seg en bilmotorliknende lyd.Ifølge VG Nett er det krav om et såkalt akustisk varselsystem for stillegående kjøretøy.Systemet skal lage lyd fra kjøretøyet starter opp til det når en hastighet på rundt 20 kilometer i timen. Bilen skal også lage lyd når det rygger. Lyden skal svare til lyden fra et kjøretøy i samme klasse utstyrt med en tradisjonell forbrenningsmotor.– Motorlyd er en nøytral lyd i veitrafikken, og lett gjenkjennelig; det ville vært uheldig å innført en ny «spesiell» lyd for elbiler. Vi ser på dette som en god løsning i trafikkbildet, både for blinde og svaksynte, men også for alle andre som ferdes ute i trafikken, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Cato Karlsen (FrP), til VG Nett.