Volkswagen opplyser i en pressemelding at det er snakk om 224.746 biler i Sverige som har dieselmotor av typen EA 189. Eierne vil få beskjed om innkalling til nærmeste VW-verksted for å få oppdatert programvaren som til nå har skjult de reelle utslippstallene. Bilene fordeler seg på 104.227 Volkswagen-modeller, 57.367 Audi-biler, 28.430 fra Skoda, 2.162 av merket Seat og 32.560 VW Transport.Hvor mange norske biler som blir tilbakekalt er fortsatt ikke klart.– Vi har ikke full oversikt, men vil opplyse om antallet så snart dette er klart, sier informasjonssjef Anita Svanes i VW Møllergruppen i Norge til NTB sent tirsdag kveld.
Ministermøte11 millioner kjøretøy
Sveriges miljøminister Åsa Romson har innkalt Volkswagen til møte onsdag formiddag. Hun vil ha svar på et spørsmål som til nå har vært ubesvart:– Allerede i forrige uke sa jeg at det er svært viktig at Volkswagen Sverige svarer på om denne programvaren finnes i svenske biler. Det er viktig informasjon for bilkjøperne, men også for samfunnet, sier hun.Myndighetene i flere land har beordret tester på Volkswagen-biler etter at saken ble avslørt først av amerikanske miljøvernmyndigheter. Romson sier hun ikke utelukker at det blir gjennomført tilsvarende tester i Sverige.– Selvsagt kommer vi, etter å ha fått mer informasjon fra Volkswagen Sverige, til å vurdere om det er ytterligere ting som vi bør se på. Jeg utelukker ikke noe som helst, sier hun.Rundt 11 millioner dieselbiler er på verdensbasis utstyrt med programvare som gjør at bilene viser lavere utslipp enn de egentlig har når de blir testet.Av disse bilene er 5 millioner Volkswagen-modeller, 2,1 millioner er Audi-biler, 1,2 millioner er Skoda-modeller og 1,8 millioner er varebiler. Det spanske bilmerket Seat, som eies av VW, opplyser at 700.000 av deres biler også er utstyrt med programvaren som skjuler de reelle utslippstallene.Analytikere anslår at skandalen vil koste Volkswagen over 50 milliarder kroner. (©NTB)