Volkswagens juks med dieselmotorer, for å få dem til å framstå som mer miljøvennlige enn sant er, har sjokkert bileiere verden over.Skandalen ble avdekket i USA, men en rekke land skal nå granske millioner av biler av merkene Volkswagen, Audi og Seat.
KjempebøterEU vil granskeHodene rullerPorsche-sjef overtar
På norske veier ruller det over 160.000 biler med dieselmotorer av samme type som det er avdekket juks med, og importøren Harald A. Møller har foreløpig ikke kunnet si om det også er tuklet med disse.Miljømyndighetene i USA har alt varslet en bot på opptil 150 milliarder kroner for jukset, mer enn Volkswagens samlede driftsoverskudd i fjor.VW kan også vente seg en regning fra norske veimyndigheter dersom det viser seg at norske biler er omfattet av utslippsjukset, og det samme er tilfelle i flere andre land verden over.EU har bedt sine 28 medlemsland om å granske alle biler på markedet, for å se om de overholder utslippskravene.– Vi har en tydelig beskjed: Nulltoleranse for juks. EUs regler må overholdes strengt. Vi må ha full åpenhet og solide utslippstester må på plass, sier EUs industrikommissær, Elzbieta Bienkowska.Volkswagens toppsjef Martin Winterkorn måtte onsdag rydde kontoret som følge av skandalen, og ifølge tyske medier vil flere hoder rulle.Der Spiegel mener å vite at Volkswagens utviklingssjef Heinz-Jakob Neussers dager er talte, mens Bild skriver at Audis utviklingssjef Ulrich Hackenberg og Porsches motorsjef Wolfgang Hatz også vil få sparken under et styremøte i Volkswagen-konsernet fredag.Porsche-familien er største eier i Volkswagen, og ifølge den tyske næringslivsavisen Handelsblatt vil Porsches toppsjef Matthias Müller overta etter Winterkorn.Müller er 62 år gammel, ble født i det tidligere DDR og begynte i Audi i 1977. Der steg han raskt i gradene, og i 2010 ble han utnevnt til toppsjef for Porsche.Fredag får han trolig ansvaret for verdens største bilprodusent målt i salgstall, og oppgaven med å gjenopprette kundenes tillit vil bli formidabel. (©NTB)