VW-jukset: Kjøperne kan ha rett til prisavslag

Jusprofessor mener det kan bli vanskelig for bilprodusenter å bevise at manglende utslippsinfo ikke har innvirkning på bilkjøp.

Jusprofessor ved Universitetet i Bergen, Hilde Hauge, mener uriktige opplysninger om bilenes miljøutslipp kan gi rett til prisavslag, skriver Dagens Næringsliv.Om Volkswagens juks med utslippstall også gjelder i Norge, kan det ha betydning for forbrukerne.- Hvis biler med tilsvarende programvarekode er solgt i Norge, kan det være tale om en mangel etter forbrukerkjøpsloven, fordi det kan være gitt uriktige opplysninger om bilens miljøutslipp, sier Hauge, som har forbrukerrett som et av sine fagfelt, til avisen.- Slike uriktige opplysninger vil utgjøre en mangel etter forbrukerkjøpsloven, med mindre selgeren viser at den uriktige opplysningen ikke kan ha innvirket på kjøpet, sier jusprofessoren, og påpeker at det i en tid med økt miljøbevissthet blant mange forbrukere, og der miljøegenskaper også brukes i markedsføringen, kan det gjerne være vanskelig for selger å vise at mangelen ikke har innvirket på kjøpet.