VW: - Utslippsskandalen omfatter 11 millioner biler

Volkswagen opplyser at elleve millioner biler solgt verden over har programvaren som er laget for å pynte på utslippene, melder AFP.

Bilprodusentens aksjer stupte 20 prosent tirsdag, etter et fall rundt 17 prosent dagen før, etter at selskapet har innrømmet å ha installert programvare i sine dieselbiler som skjuler de reelle utslippene av helseskadelige stoffer.Volkswagen vil nå sette av 6,5 milliarder euro (nær 60 milliarder norske kroner) til å dekke utgifter knyttet til utslippsskandalen.Europas største bilprodusent risikerer bøter på opptil 18 milliarder dollar (148 milliarder norske kroner) i USA, i tillegg til søksmål fra kjøpere, ifølge Reuters.VilledetAmerikanske myndigheter, som har målt utslippsmengdene, anklager bilprodusenten for å ha villedet dem i over ett år.Volkswagen ble allerede i 2014 advart av amerikanske myndigheter etter at tester viste at utslipp fra deres biler overskred de tillatte grensene i delstaten California samt føderale grenser. Bilprodusenten forklarte dette med «ulike tekniske problemer» og «uventede» forhold.Men før helgen uttalte USAs miljøvernmyndigheter at Volkswagen har installert programvare som kniper igjen utslippene når kjøretøyene testes.EtterforskningAvsløringene har ført til at amerikanske myndigheter innleder etterforskning av både Volkswagen og andre bilprodusenter.Også tyske og sørkoreanske myndigheter har bestemt seg for å undersøke Volkswagens dieselbiler.EU sier i en uttalelse tirsdag at det er for «prematurt» med en umiddelbar etterforskning i saken. (©NTB)