USA krever svar på hvorfor IS kjører Toyota

Toyota lover å samarbeide med USA, som vil ha svar på hvordan det kan ha seg at opprørerne i Den islamske staten (IS) ofte kjører rundt i den japanske bilprodusentens firehjulstrekkere.

In this photo taken Monday, June 23, 2014, fighters of the al-Qaida-inspired Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) parade in a commandeered Iraqi security forces vehicle down a main road at the northern city of Mosul, Iraq, more than two weeks after ISIL took over the country's second largest city. U.S. Secretary of State John Kerry warned Mideast nations on Wednesday against taking new military action in Iraq that might heighten already-tense sectarian divisions, as reports surfaced that Syria launched airstrikes across the border and Iran has been flying surveillance drones over the neighboring country. (AP Photo) is

– Vi støtter det amerikanske finansdepartementets gransking av internasjonale forsyningslinjer og strøm av penger og varer i Midtøsten, heter det i en kunngjøring fra Toyota.IS sender ofte ut propagandavideoer der de kjører rundt i tilsynelatende flunkende nye firehjulstrekkere, ofte pickup-biler fra Toyota.Mange av bilene har maskingevær og andre våpensystemer montert på taket eller lasteplanet, og USA vil nå ha svar på hvem som forsyner de ytterliggående islamistene med disse bilene.– Strenge regler– Toyota har strenge regler om ikke å selge kjøretøy til potensielle kjøpere som bruker dem eller bygger dem om til halvmilitære formål eller terroristaktiviteter, heter det i uttalelsen fra bilprodusenten.Toyotas pickup-biler har, i likhet med lignende biler fra produsenter som Mitsubishi, Hyundai og Isuzu, lenge vært en favoritt blant opprørsgrupper, regjeringsstyrker og hjelpeorganisasjoner verden over, ettersom de er kjent for å være driftssikre, enkle å reparere og har stor framkommelighetToyota-krigenSlike biler var så vanlige under konflikten mellom Libya og Tsjad på 1980-tallet at den i ettertid ble døpt Toyota-krigen.BBCs populære Top Gear-program bidro for noen år tilbake ytterligere til Toyota-pickupens gode rykte, da de gjorde sitt beste for å ødelegge én – uten å lykkes.Selv etter at bilen var påtent, senket i saltvann og plassert på toppen av et høyhus som ble sprengt, kunne bilen kjøre videre etter en liten runde med enkelt verktøy. (©NTB)