+ mer
Foto: Scanpix

De beste (og dårligste) sommerdekkene

NAF-magasinet Motor er ute med årets store sommerdekktest. Her er vinnerne - og taperne.

Nokian er vinneren av NAF-magasinet Motors sommerdekktest 2016. På de neste plassene følger Goodyear, Pirelli og Continental.– Premium-dekkene er best og dyrest. Et rimeligere dekk fra Apollo kom på en sterk femteplass, sier Rune Korsvoll, redaksjonssjef i NAF-magasinet Motor, i en pressemelding.Et vinterdekk gir tidlig sjåføren et forvarsel om dårlig grep og stabilitet. Slik er det ikke med sommerdekk. Det er først når en kritisk situasjon oppstår at dekket viser hva det duger til. Derfor er de viktigste egenskapene til et sommerdekk kort bremsestrekning, god evne til å motstå vannplaning og et sidegrep som gjør at sjåføren ikke mister kontrollen over bilen når man må gjøre en unnamanøver.- Det kan være forskjell på liv og død om et dekk stopper bilen på 30 eller 37 meter før et fotgjengerfelt, sier Korsvoll.- Bilen med de gode dekkene klarer å stoppe, mens bilen med de dårlige dekkene fortsatt vil ha høy fart når den treffer fotgjengeren, fortsetter dekkeksperten.For første gang er det med billige, kinesiske dekk i sommerdekktesten. De plasserer seg på de siste plassene. - Bildekkene er din eneste kontakt med veien. Derfor er det livsviktig med gode dekk. Vi anbefaler å kjøpe gode dekk selv om de koster. Alt i alt er det en billig livsforsikring, avslutter Korsvoll.
De beste dekkene:
9,4 Nokian Hakka Green2 9,2 Goodyear Efficient Grip9,2 Pirelli Cinturato P79 Continental Premium Contact 58,8 Apollo Alnac HG
De dårligste dekkene:
7,5 Kumho Ecowing ES016,9 Nankang Green Sport6,6 Wanli Harmonic H220
Motor