+ mer

NAFs råd til alle som skal kjøpe ny bil

Bare 17 prosent av de nye bilene har det. NAF går ut med en sterk anbefaling.

De aller fleste bilprodusentene har kommet langt med denne teknologien, men likevel er fortsatt nødbremsesystemer standard i bare 17 prosent av nye biler.– Vi oppfordrer alle som er på jakt etter ny bil å krysse av for nødbremsesystem. Det redder liv, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en melding. Automatisk nødbrems har den engelske forkortelsen AEB (Autonomous Emergency Braking). Statistikken fra EuroNCAP viser at dette bør være standard på alle nye biler fordi det helt klart redder liv. Teknologien er allerede tilgjengelig i en eller annen form hos nesten alle bilprodusenter. På et tidspunkt bør det komme lovgivning som gjør at nødbremsessystem er obligatorisk i alle nye biler. Enn så lenge er det opp til bevisste forbrukere å bruke sin makt til å få flest mulig biler på veiene med dette livsbesparende systemet montert. - Når man velger bil bør man tenke sikkerhet for både seg selv og andre. Valg av bil som har hele spekteret av sikkerhetsfunksjoner, vil sikre optimal beskyttelse og bidra til å redusere antall kollisjoner og dødsfall på veiene, sier Engebretsen.

Her er tre viktige spørsmål NAF oppfordrer nybil-kjøperen til å spørre bilselgeren om før de gjør sitt valg:
  1. Hvilke vurdering har EuroNCAP av denne bilen?
  2. Er automatisk nødbrems (AEB) standard på bilen?
  3. Hva annet kan jeg bestille til denne bilen for å få høyest mulig sikkerhet?
Gode dekk like viktig
For å få mest mulig effekt av både god, gammeldags bremsing og automatisk nødbrems, er dekk med godt mønster avgjørende. Minimumsgrensen for sommerdekk er 1,6 millimeter mønsterdybde, men tester viser at dekkene da har redusert effektiviteten med 55 prosent.- Derfor anbefaler vi i NAF minimum tre millimeter mønster på sommerdekk. Det er et forsvarlig kompromiss mellom sikkerhet, førerens trygghet og økonomi, sier Jan Ivar Engebretsen.Tre fjerdedeler av alle kollisjoner skjer i hastigheter under 20 km/t. Med hjelp av automatiske nødbremsesystemer og gode dekk kan de aller fleste av disse ulykkene unngås.- Gode dekk og bevisst valg av sikkerhetssystemer ved valg av ny bil, er en billig forsikring, avslutter Jan Ivar Engebretsen.

Motor