+ mer

Prøvekjørt: Nå er BMW i3 mye bedre

Større batteri og lengre rekkevidde er riktig oppskrift.

En av markedets beste kompakte elbiler har nettopp blitt mye bedre. Vi har testet BMW i3 med stor batteripakke.

Oppgradert
BMW i3 94Ah byr 50 prosent ekstra batteriytelse og i teorien nesten dobbel rekkevidde i forhold til den «gamle» utgaven, og det betyr ganske mye. Batteripakken er nå på 33 kWh brutto, og 27,2 kWh netto. Det plasserer den helt i toppen blant de kompakte elbilene.
BMW i3 er i tillegg kjent for å være en av de mest underholdende bilene i sin klasse. Men den er ikke bare god på kjøreegenskaper. Vekten på bare 1.245 kilo bidrar godt til at bilen er temmelig effektiv.
Det kunne man kanskje tro at endrer seg en del i den nye utgaven, men selv om batteripakken er vesentlig kraftigere, har vekten bare økt med 40 kilo. Det merker man ikke noe til på kjøreegenskapene, og er også et viktig poeng med tanke på rekkevidden.Om BMW har lykkes med å fjerne rekkeviddeangsten var det vi var mest interessert i da vi satt oss bak rattet.
Godt førsteinntrykk
Vårt aller første møte med i3 94 Ah var ikke noen langtur, men foregikk på motorvei fra Fornebu og inn til kontoret i Oslo. En strekning vi i dette tilfellet dro ut litt, slik at vi endte med å kjøre et par mil.Allerede her merket vi oss at batterikapasiteten var god. Vi hadde nemlig lengre rekkevidde da vi kom frem enn ved avreise fra Fornebu. Og det med til dels høye hastigheter på motorveien.
Den oppgitte rekkevidden på 300 kilometer kunne vi riktignok se langt etter. I løpet av vår testperiode opplevde vi i samtlige tilfeller en maksimal oppgitt rekkevidde med fullt batteri på 230-250 kilometer.Derimot viste dette seg å stemme tålelig godt overens med det reelle forbruket. Vi lå i snitt på mellom 1,3 og 1,4 kWh per mil i forbruk ved kjøring på vanlig vei, og det gjentok seg gjennom hele perioden.
Da kjørte vi forholdsvis normalt, om enn med en litt lett gassfot. Kjøremoduset satt vi stort sett i ECO pro eller Comfort, der sistnevnte var vårt foretrukne modus.I kupert terreng og ved mindre optimale forhold – vi kjørte stort sett bilen i fint vær og på fine veier – krøp forbruket imidlertid oppover. Opp mot 2,0 kWh per mil gjør store utslag for rekkevidden, og vår erfaring tilsier at 200-250 kilometer per lading blir det mest korrekte bildet av hva bilen klarer sommerstid ved variert på kjøring.For vår del var det nok til å kurere mye av rekkeviddeangsten.
I hverdagen
Nettopp rekkeviddeangsten har vært det store argumentet mot elbil. Og det gjelder ikke bare når man skal langt, det er et vel så stort poeng for mange i hverdagen.
For hva om man ikke har anledning til å lade hjemme, men er avhengig av lademulighet enten på jobb eller på offentlige stasjoner. Om man da har et ganske normalt familiebehov for bil, kan det tegne seg et interessant bilde:Si at man først trenger  å komme seg hjem fra jobben, en kjøretur som for mange er på et par mil. Deretter skal ungene på trening, så må man i butikken og kanskje skulle man ha vært en tur innom Ikea. I tillegg er det fredag, så du vet at ladeplassene er fulle og at du ikke skal på jobb igjen før mandag. I helgen skal du på håndballcup med eldstemann, så du må komme deg til håndballhallen som ligger et par mil unna. Du skulle også gjerne ha svingt innom gjenvinningsstasjonen med noe gammelt elektrisk utstyr, før minstemann må kjøres og hentes i bursdag.Da er det ikke nødvendigvis så galt med en elbil som har god rekkevidde, så man slipper å tenke på det.Og det er i nettopp slike tilfeller BMW i3 94Ah gjør en skikkelig god jobb. Dette blir nemlig aldri en langkjøringsbil, for det har den ikke komforten til. De smale dekkene er for eksempel mest egnet til by- og småkjøring.
Men som en hverdagsbil for familien fungerer den derimot veldig fint, nettopp fordi man med 20-25 mil tilgjengelig så godt som aldri trenger å være redd for at det ikke skal være nok. Norske elbilister kjører i snitt. En helg med godt over gjennomsnittlig kjøring skal med andre ord ikke være noe problem her.Så vet man i tillegg at det går an å dra på lengre turer om det trengs.
Konklusjon
For vår del er konklusjonen at nye BMW i3 tar et langt steg videre med større batteripakke. Den fungerer godt i hverdagen, selv om den ikke nødvendigvis er egnet for de lengste turene. Rekkevidden må imidlertid være god nok, og i BMW i3s tilfelle tror vi at den for mange er nettopp det.
Men det betyr ikke at vi er udelt positive til bilen. Dette er ikke en fullverdig erstatning for en «vanlig» fossil bil. Den siste tiden har dessuten flere konkurrenter meldt seg på med enda bedre rekkevidde, og fra neste år kan man regne med at kompakte elbiler går over 300 kilometer uten problem.Først da begynner vi å nærme oss nivåer som gjør at veldig få har et rekkeviddeargument mot å kjøre elbil.Enn så lenge er BMW i3 94Ah et fint alternativ blant de kompakte elbilene.

Motor