+ mer

Ser stort potensial for selvkjørende biler

USAs president Barack Obama slutter entusiastisk opp om selvkjørende biler, og sier at bare de er trygge, kan de føre til gjennomgripende endringer i hverdagen.

Publisert 20. sep. 2016 kl. 06.18
Oppdatert 20. sep. 2016 klokken 06.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 272 ord
Hyllesten av de selvkjørende bilene og potensialet de utgjør kommer fram i en kronikk presidenten har skrevet i avisen Pittsburgh Post-Gazette.– Var en science fiction-fantasi– I dag er det for mange som dør på veiene – bare i fjor var det 35.200 – og 94 prosent av de dødsfallene skyldes menneskelige feil eller valg. Selvkjørende biler kan potensielt redde titusenvis av liv hvert år. I tillegg er det altfor mange eldre og funksjonshemmede som ikke har mulighet til å kjøre. Deres liv kan forandres med en selvkjørende bil, skriver presidenten.– I løpet av mine sju og et halvt år som president har dette gått fra å være en science fiction-fantasi til å bli noe som kan forandre livene våre, fortsetter Obama. Kronikken sto på trykk mandag, samme dag som myndigheten la fram nye rammer og regler for en teknologi som har vokst fram raskere enn de fleste hadde trodd. Nylig lanserte Uber sine første selvkjørende taxier.Sikkerhet i høysetetSamferdselsminister Anthony Foxx sier regjeringen er innstilt på å lage føderale sikkerhetskrav for en fremtid der biler kjører helt selv, selv om flere stater foreløpig krever at det sitter et menneske bak rattet også i en selvkjørende bil. I en 15-punktsplan understreker Foxx at regjeringen ønsker å jobbe sammen med utviklere – inkludert bilprodusenter og teknologigiganter som Uber, Apple og Googles eierselskap Alphabet – uten å kvele den innsatsen de legger ned. Obama understreker i sin kronikk at regjeringens rolle er å sørge for at sikkerheten står i høysetet.– Dersom en selvkjørende bil ikke er trygg, har vi myndighet til å fjerne den. Vi kommer ikke til å nøle med å beskytte sikkerheten for amerikanere.