Juks koster Volkswagen over 130 milliarder

En amerikansk domstol har gitt endelig godkjenning til et forlik med Volkswagen, som må ut med over 130 milliarder kroner etter å ha jukset med utslipp fra dieselbiler

Om lag 475.000 eier av VW- og Audi-biler i USA kan fra og med neste tirsdag kreve at selskapet kjøper bilene tilbake.I tillegg kan de kreve å få utbetalt summer på mellom 5.100 og 10.000 dollar. Til sammen er det ventet at forliket vil koste Volkswagen 15 milliarder dollar – tilsvarende 137 milliarder kroner.– Rettferdig og rimelig– Forliket er rettferdig, rimelig og tilstrekkelig, skrev dommer Charles Breyer i San Francisco da han tirsdag ga avtalen endelige godkjenning.Summen som Volkswagen må ut med, er den største i et forlik med en bilprodusent noensinne i USA. Bakgrunnen for saken er at dieselbiler produsert av Volkswagen er blitt installer med programvare som senker NOx-utslippene under utslippstester.MiljøtiltakLedelsen i Volkswagen er godt fornøyd med forliket og kaller det en viktig milepæl i selskapets arbeid for å «rette opp ting i USA».Forliket gjelder dieselbiler med 2 liters motorer. Av summen på 15 milliarder dollar skal over 4 milliarder brukes på miljøtiltak og arbeidet med å fremme bruk av nullutslippsbiler.Etter at Volkswagens utslippsjuks ble avslørt i USA, ble det kjent at selskapet har solgt biler med samme programvare også i en rekke andre land. Selskapet har manipulert målingene av utslipp både av NOx og CO2. (©NTB)

Les også