+ mer

Med Volkswagen Amarok mellom bakker og bekker

Volkswagen har tatt et nytt steg med Amarok. Vi har testet toppmodellen i bakken, i bekken - og på vanlige veier.

Med den nye dieselmotoren skal behovet for kraft nå være enda bedre dekket enn i forrige Amarok. Innvendig har den fått nytt design med nytt dashbord og ny ergonomiske 14-veis seter. Underholdningssystemet og navigasjon er også nytt, samt mobile online-tjenester. Her sitter man som en - byggeleder.Selv om bilen er oppgradert, og i tillegg fremstår som «finere» og mer komfortabel enn forgjengeren, tror vi enhver håndverker vil finne seg vel til rette. Elgjegeren og sauebonden også. Men det er ikke sikkert det blir like lett å hoppe inn i førersetet med skitne støvler og ditto kjeldress. I hvert fall ikke de første dagene.SterkereDet maskuline er det imidlertid ikke noe å utsette på. Og den nye V6 turbomotoren har et dreiemoment som er 130 Nm høyere enn den forrige topputgaven, med et maksimalt dreiemoment på 550 Nm fra 1500 o/min. Det sørger også for at bilen er sterkere enn noen gang før. Den nye Amarok kommer dessuten med en 8-trinns automatkasse som sørger for reduksjon av både støy og drivstofforbruk, samtidig som den er veldig behagelig på landeveien og på langturer. Det fikk vi også erfare da vi tok den med på en liten tur til fjells.Vi ble litt skeptiske da vi litt uforberedt møtte is og snø allerede etter en knapp times kjøring, men det som så ut som sommerdekk fungerte faktisk utmerket selv på den første smaken av vinterføre. 85 mil på vekslende føre, der noen av milene altså gikk på den første snøen som la seg på veien mellom Randsfjorden og Lunner, og over Lygna og langs Einafjorden, ble en god opplevelse. Og vi følte ikke behov for å sakke på farten på grunn av føret.
Ekstra boostToppmodellen med 224 hestekrefter oppgis å ha et blandet forbruk på 0,78 l/mil og et CO2-utstlipp på 204 g/km. Med vår kjøring brukte den nøyaktig literen på milen. Hvor mye CO2 vi slapp ut er ikke godt å si. Motoren er for øvrig tilgjengelig i tre forskjellige effektutgaver på 163, 204 og 224 hestekrefter.Toppmodellen, Amarok Aventura, med 224 hestekrefter, har i tillegg en boost-funksjon som øker ytelsen med ytterligere 20 hestekrefter i en kort periode. Vi tror det var den som slo inn hver gang vi nappet girspaken i sport og løp forbi andre biler. Det var i hvert fall noe der som slo inn som i hvert fall ikke alle andre biler har. Fungerte perfekt og ga en sterk SUV-følelse.Bilen er som en SUV på landeveien, men man sitter litt høyere og har bedre oversikt, og hadde vi hatt to andre SUVer å velge mellom, for eksempel en BMW X5 og en Porsche Cayenne, hadde vi kanskje valgt Amarok neste gang også. For skal man til fjells - ut i skogen, under trærne ... skyte på røy og tiur ... eller en elg ... eller - har man noen flere muligheter med en Amarok. Det er god plass til fem og bagasjen slenger man på lasteplanet bak - under rulledekselet.Og er man på elgjakt kan man kjøre nesten helt frem til slaktet og hive det oppi. Der er det plass til to også, elg altså, selv om beina kanskje skulle stikke over kanten.Lasteplanet på en firedørs Amarok måler for øvrig 2,52 kvadratmeter og har plass til en europall på tvers. Og skal du ikke frakte så mange paller dekker rulleplanlokket perfekt over planet. Det beskytter mot fukt, støv og ikke minst, kanskje, nysgjerrige blikk. Og blir det for lite plass på planet kan man bare koble på en henger. Da trekker den opp til 3,5 tonn.
SUV og «lastebil»Bilen er for øvrig utstyrt med med dobbel-wishbone demping foran og bladfjærer bak. Perfekt for en slik flerbruksbil, og samtidig som dette er en en SUV er det også en «lastebil». Den ble imidlertid litt stiv og stumpete på ujevnt underlag, men plagsomt var det aldri. Som alltid ellers var det bare å avpasse fartene etter forholdene.Vi testet den også i terrenget. Vi tok den ut  i et lite elveleie, der det for tiden bare sildret en liten bekk, med små og litt større steiner. Og vi kjørte den i bratte bakker i Wyller i Sørkedalen - og helt opp til Tryvann. Vi holdt oss for det meste på det som så ut som veier i bakken, men vi kjørte den også i hellinger som vi ikke hadde turt å prøve oss på med en vanlig bil.Amaroken kom seg rundt og opp over alt, uten vanskeligheter og på en overraskende behagelig måte! Den er oppgitt til å forsere 45 grader med last på ett tonn, og den skal være stabil selv i sidehellinger på 50 grader. Det våget vi oss imidlertid ikke på å teste, og ikke hadde vi tilgang på et tonn med last heller. Vi fikk imidlertid testet offroad-ABS, og det fungerte utmerket. Amarok skal for øvrig være den eneste i klassen med dette, og det fungerer slik at når man bremser på løst underlag dannes en såkalt bremsekile som reduserer bremselengden – og dermed øker sikkerheten.
Litt mer om bilenAmarok kommer enten med manuell girkasse, med et 4MOTION-system med bakhjulsdrift og muligheten for å koble inn drift foran, eller med en automatgirkasse med permanent firehjulsdrift, der kreftene blir distribuert gjennom et Torsen-differensial system.Toppmodellen har permanent 4MOTION firehjulsdrift og 8-trinns automatgirkasse. Det første giret brukes i terrenget, i offroad modus, mens det åttende reduserer drivstofforbruket på lavt turtall på landeveien.Ny multikollisjonsbrems og 17-tommers skrivebremser er standard, og utvendig er den oppgradert med ny sportsbøyle, ny front og 20-tommers lettmetallfelger. Volkswagen fremhever selv kraften i motoren som inspirasjonen til den nye, mer atletiske fronten og et helt nytt dashbord. Og vi er enige i at dette, sammen med de nye og mer ergonomiske setene, gir Amarok et mer sofistikert og eksklusivt uttrykk.Man kan velge mellom flere ulike stylingbøyler, og bilen kan leveres med planlokk og hardtop. Vi kjørte den med bøyle i krom, som gir gjør den litt mer maskulin og «sinna». 20-tommers lettmetallfelger passet bilen perfekt.KonkurransenSelv om Amarok er både større og sterkere regner Volkswagen selv biler som Toyota Hilux, Nissan Navara, Mitscubishi Triton, Ford Ranger og Chevrolet Colorado som konkurrenter. Vi mener at den «riktige» konkurrenten til Amarok er den nye Ford Raptor, som nå også kommer med V6er. Det går ikke mange Raptor i Norge, men i løpet av den siste uken har vi sett to - en svart og en rød.Litt fakta om utstyr og priserPris Amarok varebil fra:                     388.030,-*Pris Amarok
personbil
fra:                 753.200,-**Pris demobil inkl. utstyr varebil:          505.220,-*Pris demobil inkl. utstyr
personbil
:      914.850,-*** Pris eks. mva og levert Oslo**Pris ink. mva og levert Oslo
Standardutstyr:
Euro 6 motor med AdBlue og V6Kollisjonsputer fører- og passasjer (Utkoblbar via nøkkel på passasjersiden)Hode- og sidekollisjonspute for fører og passasjerESP - elektronisk stabilitetsprogram med nødbremsassistent og integrert tilhengerstabiliseringABS - blokkeringsfrie bremserASR - antispinnreguleringMSR – motorbremsreguleringMultikollisjonsbremserCruisekontroll med hastighetsbegrenserBi-Xenon med LED kjørelysLys og siktpakke, med rammeløst innerspeilPremium kjørecomputer med fargeskjermDiscovery Media radio med DAB+ og navigasjonMultifunksjonsratt med hendler for girskiftParkeringssensor foran og bak, inkl. ryggekameraBøyle i chromeKanalrør med integrerte stigtrinn og LED-belysning20’’ TALCA lettmetallfelger14-veis elektriske ergoComfort seter (12 elektriske og 2 manuelle justeringer)Skinninteriør «Nappa» med spesielle sømmerClimatronic klimaanleggWebasto tilleggsvarmer (kun på dieselmotorer)
Garanti:
5år/200.000km Norgesgaranti                                               12 år mot gjennomrusting                                                     3 års lakkgaranti                                                                   
Forbruk og utslipp:
Forbruk /100 km: 7,8Co2 utslipp:       206NOx g/km:        109,1
Ekstrautstyr:
eks.mva/
inkl. mva                                                     
Tilhengerfeste                                                 kr. 3.480,-/
4.350,-
                 Parkeringsvarmer m/fjernbetjening                 kr. 8.840,-/
16.500,-
Heavy Duty fjæring, 3.300 kg hengervekt
Norskmontert utstyr:
Roll ‘n’ Lock plandeksel: kr. 20.290/
25.300
,-
Motor