Nattens store Tesla-nyhet avslørt

Tesla tar autonomien til nye høyder, men kundene må smøre seg med litt tålmodighet.

Tesla mener selvkjørende biler vil spille en avgjørende rolle i å forbedre sikkerhet og akselerere verdens overgang til en bærekraftig fremtid.«Full autonomi vil la en Tesla være vesentlig tryggere enn en menneskelig sjåfør, senke kostnaden for transport for de som eier en bil, og gi billig mobilitet på forespørsel for de som ikke eier en bil», skriver elbilprodusenten i en melding.«Vi er stolte over å kunne melde at per i dag får alle biler som produseres på fabrikken vår, inkludert Model 3, hardwaren som trengs for fullstendig selvkjørende kapabilitet på et sikkerhetsnivå vesentlig høyere enn en menneskelig sjåfør. Åtte surround-kameraer gir 360-graders syn rundt bilen med opptil 250 meters rekkevidde. Tolv oppdaterte ultrasoniske sensorer utfyller dette, og lar bilen gjenkjenne både harde og myke objekter nærmere dobbelt så langt unna som forrige system. En fremoverrettet radar med forbedret prosessering tilfører ytterligere data om verdenen på en redundant bølgelengde, og kan se gjennom tungt regnvær, tåke, støv, og til og med bilen foran deg», heter det.For å behandle all denne informasjonen har bilen fått en ny datamaskin ombord som er 40 ganger kraftigere enn forrige generasjon. Den kjører Teslas egenutviklede «neuralnett» for prosessering av visjon, sonar og radar. Sammen ser dette systemet verden på en måte som en sjåfør alene ikke klarer. Systemet ser i alle retninger samtidig og på bølgelengder som går langt forbi menneskelige sanser.Model S og Model X med denne nye hardwaren er allerede i produksjon. Men den blir ikke aktivert ennå:«Før aktivering av funksjonalitet muliggjort av den nye hardwaren, vil vi kalibrere systemet gjennom millioner av miles med kjøredata fra den virkelige verden for å forsikre kraftige forbedringer av både sikkerhet og bekvemmelighet. Mens dette pågår vil Tesla-kjøretøy med ny maskinvare midlertidig mangle enkelte funksjoner som i dag er tilgjengelig på Tesla-kjøretøy med første generasjon Autopilot-hardware, inkludert enkelte sikkerhetsfunksjoner som automatisk nødbremsing, kollisjonsvarsel, feltholder og aktiv cruisekontroll. Etterhvert som disse funksjonene blir validert på en robust måte vil vi aktivere dem trådløst, sammen med et hurtigvoksende sett med helt nye funksjoner. Som alltid vil våre trådløse oppdateringer holde kundene våre helt i front med ny teknologi, og fortsette å gjøre hver Tesla, inkludert de med første generasjon Autopilot-hardware, mer kapable over tid», skriver Tesla.