Lease bil? Slik fikser du en god deal

Det kan være gode rabatter å hente, mener ekspert.

(Finansavisen): Nordmenn privatleaser biler som aldri før, skriver Finansavisen.Tall fra Finansieringsselskapenes Forening viser at over 26.000 biler ble finansiert med privatleasing i fjor, 48,2 prosent flere enn året før. Finansieringsformen er avansert, men ifølge en tidligere nybilselger avisen har snakket med er det mulig å forhandle frem gode rabatter.- Privatleasing er egentlig en bilhandel på vanlig måte. En bilforhandler selger en finansieringsløsning fra et finansieringsselskap til en sluttbruker. Bilforhandleren avtaler en restverdi som de plikter til å kjøpe bilen tilbake for, og kunden betaler da bilens verdifall med renter og moms, sier han, og trekker frem at bilforhandleren tar på seg risikoen ved å forplikte seg til å kjøpe bilen tilbake.Selgeren har mange års erfaring med store, tyske premiumbilmerker. Han oppfordrer på det sterkeste å se på den totale årlige kostnaden, ikke den månedlige. Da får du ifølge Finansavisen et godt bilde av hvor dyr en privatleaset bil blir å eie.Prut på bilpris, renteBilselgeren mener det kan være hensiktsmessig å prute direkte på bilprisen, slik du bør om du skulle finansiert på egen hånd.- Sett forskjellige bilforhandlere opp mot hverandre og la dem konkurrere om å komme med det absolutt beste tilbudet. En bilimportør kan hjelpe forhandlerne med å kapre kunder, og vil bidra med rabatt. Importørene tenker på markedsandeler, og vil strekke seg langt for å stjele salg fra et konkurrerende bilmerke, tipser han overfor avisen.Det er også mulig å prute på rentesatsen. En lavere rente vil ifølge selgeren ha mye å si for de årlige kostnadene. Men bilforhandleren vil også kunne kreve en engangsinnbetaling, eller forskuddsleie.Dette gjør sammenligning av leasingtilbud mer komplisert, da en uvanlig lav, subsidiert kampanjerente betinger forskuddsleie i varierende grad. Selgeren anbefaler ifølge Finansavisen å sette opp flere tilbud på samme bil, både med og uten forskuddsleie.Plug-in, elbil gunstigVær også oppmerksom på hvilken kjørelengde leasingavtalen omfatter. En normal avtale tillater for eksempel 45.000 kilometer over tre år.- Kjører du mer enn dette, kan det bli dyrt. Ikke bare fordi hver ekstra kilometer koster, men også fordi bilen potensielt slites mer, påpeker selgeren overfor avisen.Men hvilke biler er gunstige å lease? Her er anbefalingen å vurdere biler med lav eller ingen engangsavgift, siden verdien på selve bilen uten avgifter er høyere. Dette gir høyere moms, som finansieringsselskapet delvis får igjen.Typiske biler i denne kategorien er plug-in-hybrider og elbiler.