VW inngår forlik med kjøpere i USA

Volkswagen skal bruke nesten 10 milliarder dollar på tilbakekjøp og godtgjørelser til kjøpere i USA som har fått biler bygget for å manipulere utslippstester.

Forliket innebærer at eiere av bilmodeller fra 2009 til 2012 som ikke kan repareres slik at de godkjennes i utslippstester, vil bli tilbudt tilbakekjøp eller godtgjørelse på mellom 64.000 og 114.000 kroner, ifølge advokatene som representerer kjøperne.Biler som er produsert mellom 2013 og 2016, kan repareres. Eiere av disse vil bli tilbudt mellom 58.000 og 132.500 kroner i godtgjørelse.Avtalen gjelder dersom Volkswagen kan komme opp med en løsning som godkjennes amerikanske miljøvernmyndigheter innen en viss tidsfrist. Hvis de ikke de kommer opp med en løsning, kan de bli nødt til å måtte kjøpe tilbake alle bilene. Prislappen på det kan bli så høy som 33,25 milliarder kroner.Forliket, som er levert inn til en domstol i San Francisco og omfatter 75.000 kjøpere av Audi-, Volkswagen- og Porsche-biler med 3-litersmotorer, må godkjennes av en dommer.Tirsdag kunngjorde bildelprodusenten Robert Bosch GmbH at de går med på å betale nesten 2,7 milliarder kroner i godtgjørelse til amerikanske bilkjøpere som er rammet av utslippsjukset. Bosch har produsert noen elementer av programvaren som er brukt til å lure utslippstester.