- Det burde vært vanskeligere å hacke en bil

Det er vanskelig arbeid, men det burde vært enda vanskeligere, sier «verdens beste hacker».

Det er vanskelig å hacke en bil, men det burde vært enda vanskeligere, mener Charlie Miller. Miller er ifølge Foreign Policy «en av de mest teknisk dyktige hackere på jorden». Han har jobbet som hacker for NSA i fem år. Etter det har han jobbet som konsulent og i informasjonssikkerhetsteamet til Twitter. I dag jobber Miller for Uber.Miller kommer til Paranoia-konferansen for å snakke om cybersikkerhet i biler. Tidligere har han og Chris Valasek hacket Fiat Chryslers Jeep. Hacket, som medførte tilbakekalling av 1,4 millioner biler, satte fokus på cybersikkerhetsproblematikken for bilindustrien. Det legendariske hacket var ikke et tilfeldig gutteroms-hack. På spørsmål om hvor komplisert det er å hacke en bil, konstaterer Miller at det er rimelig vanskelig.– Kun tre grupperinger har fjern-hacket en bil med det resultat at de kunne kontrollere bilen fysisk. Chris Valasek og jeg jobbet med Jeep-hacket cirka to år på vår egen fritid. De andre grupperingene var store «forskningsgrupper» på ti eller flere deltakere, sier Miller i en intervju. – Så det er ikke noe en guttunge kommer til å gjøre som en helgespøk. Det er vanskelig arbeid, men det burde vært enda vanskeligere, fastslår Miller.På spørsmål om fremveksten av selvstyrende biler vil kunne påvirke dette bildet, svarer han:– Ideen om selvstyrende biler er et helt spekter og ikke en uavhengig ting. Dagens biler har allerede mange selvstyringsegenskaper: Tesla har autopilot, og de fleste biler har en eller annen form for kollisjonsforebygging eller tilpasset hastighetskontroll. Disse avanserte egenskapene, som all ny teknologi, gir oss nye muligheter for sikkerhet og komfort på veien – men åpner også opp muligheten for cyberangrep.Til tross for mulighetene, ser ikke Miller sannsynligheten for bilhacking som særlig stor.Les hele intervjuet på Paranoia-konferansens hjemmeside

Les også