El-SUV blir Hyundais nye spydspiss

Hyundai kommer med en ny hydrogenelektrisk SUV som skal bli spydspissen i bilprodusentens satsing på null- og lavutslippsmodeller.

Hyundai uttrykker en sterk tro på hydrogen som energibærer for elektriske biler. I 2013 ble ix35 Fuel Cell verdens første serieproduserte hydrogenbil, og nå kommer produsenten med en hydrogenelektrisk SUV. Bilen man først får vite navnet på under CES-messen i Las Vegas i starten av april, og som under Geneve-utstillingen gikk under kodenavnet FE, er utstyrt med det Hyundai omtaler som fjerde generasjons brencelcelle-teknologi. Bilen er basert på fire grunnpilarer; Effektivitet, ytelser, holdbarhet og lagringskapasitet.Effektiviteten på brencelcellene er oppe i 60 prosent, skriver Hyundai i pressemeldingen, noe som er ni prosent bedre enn forgjengeren ix35 Fuel Cell.Rekkevidden til bilen som vil yte 163 hestekrefter, oppgis til 580 kilometer etter koreansk målestandard. Hyundais nye hydrogenbil klarer 800 km på en fylling, opplyser den norske importøren. Den skal kunne startes i ned til minus 30 grader. Hyundai forventer at den kommer i salg i løpet av 2018.- Den nye modellen blir spydspissen i Hyundais satsing på null- og lavutslipp-modeller som består av en miks av hybrid og batteri og hydrogenelektriske biler. Det betyr at som eneste leverandør kan Hyundai nå tilby et komplet utvalg av lav- og nullutslipp drivlinjer, skriver Hyundai i pressemeldingen.I Norge finnes det forøvrig tre fyllestasjoner for hydrogen - det er samme antall som på Island. Uno-X har tidligere meldt at de i samarbeid med NEL skal etablerte et landsdekkende nettverk bestående av minst 20 fyllestasjoner innen 2020.

Les også