+ mer

- Livsfarlig og skremmende

Du kjører vel ikke med vinterdekk på sommeren?

Dekk kan se ganske like ut, men selv om både vinter- og sommerdekkene er svarte og laget av gummi er det stor forskjell på dem. I en ny undersøkelse utført av InFact på vegne av Continental svarer bare 17 prosent riktig på spørsmålet om hvor mye lengre bremselengden blir med vinterdekk på vått føre i sommertemperaturer sammenlignet med sommerdekk.- Allerede fra rundt 7 varmegrader vil vinterdekkene være vesentlig dårligere enn sommerdekk, og i sommertemperaturer vil bremselengden på vått føre dobles. Det er rett og slett livsfarlig, advarer produktsjef i Continental, Knut Knudsen, i en melding.Han sier det er skremmende at så få vet hvor stor forskjell det er på de to dekktypene, og han advarer på det sterkeste mot å «slite ut» det siste av vinterdekkene utover våren.- Det å skulle spare noen få kroner på å tyne det siste ut av vinterdekkene utover våren kan i verste fall få fatale konsekvenser, og det skal veldig lite til før du langt overgår kostnaden av nye dekk opptil flere ganger dersom noe skjer, sier han.Ekstra dyrt blir det også dersom du bruker nyere vinterdekk på sommeren. Den myke gummiblandingen blir rett og slett ødelagt på kort tid når det er sommertemperaturer.- De små snittene, eller seipingene, som vinterdekkene er avhengige av for å sikre godt grep på vinteren blir ødelagt. Det betyr at vinterdekkene dine i praksis kan bli ubrukelige etter bare én sesong på feil føre, advarer Knudsen.Rådet dersom bilen fortsatt står på vinterdekk er tydelig:- Bytt så fort som mulig. Å kjøre på vinterdekk nå er rett og slett livsfarlig, avslutter Knudsen.

Motor