Her er VWs etterlengtede elbil-plattform

Volkswagen-konsernet letter på sløret rundt sin omfattende elbil-satsing.

Hvilke muligheter ligger i Volkswagens nye modulære plattform for elbiler (MEB)? Og hvorfor er MEB nøkkelen til å lykkes med Volkswagens visjon om «Electric for all»? Disse spørsmålene forsøkte Volkswagens eksperter å svare på i en egen ID «Electric for all» workshop på elbilfabrikken i Dresden.MEB-plattformenFor aller første gang ble understellet til Volkswagens elbilserie produsert på basis av MEB presentert. Produksjonen vil starte i 2019, men Volkswagen presenterer allerede nå understellet til den nye ID.-modellserien, som er det viktigste elementet i Volkswagens visjon om «Elbil for alle». Målet er å gjøre elbiler til attraktive og rimelige bestselgere i mange land. Nøkkelen til å lykkes ligger i den modulære plattformen for elbiler (MEB).MEB har ifølge en pressemelding særlig to helt unike fortrinn. For det første er det ikke en plattform for biler med forbrenningsmotor som har blitt modifisert i ettertid. Plattformen er helt ny og konstruert for å være 100 prosent elektrisk helt fra start og uten kompromisser. Volkswagen kan derfor få mest mulig ut av mulighetene som ligger i teknologien. For det andre er fleksibiliteten når det gjelder tilpasning av bilkonsept og design større enn noensinne. Utvalget av biler strekker seg fra kompaktbiler til SUV-er og varebiler.- Den modulære plattformen for elbiler (MEB) er etter vår mening det viktigste prosjektet i Volkswagens historie og kan sammenlignes med overgangen fra Beetle til Golf, sier Thomas Ulbrich, øverste leder for elbilenheten og medlem av ledergruppen til Volkswagen, i meldingenKompromissløst elektriskMed MEB vil Volkswagen oppnå større rekkevidde, få bedre innvendig plass og sikre at hele bilen har full digital tilkobling – alt på én gang.- MEB omdefinerer måten biler bygges på og forbedrer virkelig følelsen av romslighet. I tillegg er alle ID.-modellene konstruert for rask lading, sier Christian Senger, leder for elbil produktlinjen hos Volkswagen.MEB er også utviklet med sikte på rask og effektiv produksjon takket være dens unike produksjonsdesign. Dette vil sette konsernet i stand til å oppnå store økonomiske besparelser, som igjen vil gjøre elbilene rimeligere og dermed tilgjengelige for mange mennesker.Takket være MEB passer ID.-understellet et uvanlig stort utvalg biler, fra kompaktklassen og SUV-er til personbiler og varebiler. Utvalget MEB-modeller vil derfor være omtrent like stort som det nåværende utvalget av biler basert på den modulbaserte plattformen (MQB), som mange vil mene er den mest vellykkede bilarkitekturen i bruk i dag. Ca 55 millioner konsernbiler har blitt produsert på basis av den første generasjonen MQB. Utvalget MQB-baserte biler spenner for tiden fra Polo og fremtidige T-Cross til Atlas, en sjuseters SUV produsert for det amerikanske markedet. Plattformstrategien er basis for mer enn 10 millioner biler, og Volkswagen tar nå den nå med seg inn i elbilens tidsalder. Toppmodellene basert på den globalt anvendte modulbaserte plattformen for elbiler (MEB) kommer til å bli store B-segmentmodeller med opptil sju seter. En SUV med null utslipp og med den samme stilen som konseptbilen ID. CROZZ vil bli lansert i 2020, det vil si samme år som den kompakte ID.-modellen. Konseptbilen ID BUZZ legger i mellomtiden grunnlaget for en Volkswagen-varebil med null utslipp. Designen til denne bygger sterkt på legendariske «Bulli», og en versjon for serieproduksjon vil bli lansert i 2022. Hypermoderne ID. VIZZION gir et glimt av fremtidens personbiler. En serieprodusert versjon av personbilen forventes i 2022.MEB skal ikke bare være den tekniske plattformen for alle bilene i Volkswagen ID.-modellserien, men også for mange elbiler fra andre konsernmerker: Audi, SEAT, ŠKODA og Volkswagen Nyttekjøretøy. MEB skal brukes for til sammen fem merker og i tre verdensdeler. Den kommer til å dekke hele spekteret fra kompaktbiler til varebilen ID BUZZ Cargo og vil utgjøre den teknologiske ryggraden til mer enn 10 millioner konsernbiler bare i den første produksjonsbølgen. Plattformstrategien gir Volkswagen et unikt utgangspunkt for et høyt elbilsalg og viser hvor bestemt det Wolfsburg-baserte selskapet er på å lykkes med elbiler.(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skalerbare batterierMål om mer enn én million ID.-biler innen 2025

Les også