+ mer

Ganske enkelt genialt

Nå har det kommet et DAB-adapter som passer til alle biler, uten å skjemme ut interiøret, som også gir deg nettradio.

Publisert 29. okt. 2018 kl. 13.38
Oppdatert 29. okt. 2018 klokken 13.38
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 528 ord

Det startet med en bruktimportert Nissan Leaf fra USA høsten 2016 og en oppfinner fra Sørlandet som ikke ville godta dårlige løsninger. Jon Olavsson Neset fant fort ut at radioen i elbilen ikke var noe å samle på. Allerede før FM-nettet var stengt ned viste det seg at han bare fikk inn to radiokanaler i bilen sin.Ved overgangen til DAB startet Olavsson Neset letingen etter en løsning som kunne fungere i sin bil. Det han fant var heller dårlig. Han hadde ikke lyst på en stygg boks på dashbordet. Dessuten ville han bruke touch-skjermen som før.-  Jeg fant ut at produktene som fantes på markedet ikke var modne. Løsningene var gjerne spesifikke for ulike bilmodeller. Det fantes ingen generiske produkter som passet til alle biler, sier Olavsson Neset.Det endte med at han ville finne opp sin egen løsning. Jobben ble sagt opp og tre prototyper ble laget. Inn på banen kom Kristiansand-selskapet Audiocom, både som investor, distributør og sparringpartner. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Løsningen han endte opp med virker ganske så genial. Anywave er en liten boks på størrelse med en sigarettpakke som skjules i dashbordet. Dermed skjemmes ikke interiøret. Man bruker bilens opprinnelige FM-radio til betjening av inntil 18 favorittkanaler.Det smarte er at man ved hjelp av denne boksen både har tilgang til FM-, DAB-kanaler og ikke minst internettradio.Da kan du for eksempel lett switche fra P4 DAB til P4 Nett når dekningen faller ut. Krysser du grensen ofte? Kanskje du er polsk og bor i Norge og har polske favorittkanaler? Her er mulighetene enorme.Olavsson Neset har ikke funnet lignende produkter på markedet. Han har søkt om patentbeskyttelse på teknologien som er brukt.Det skal ikke være noe hokus pokus å montere Anywave, men de som står bak produktet anbefaler at forhandlerne står for installasjonen. Riktige ledninger skal kobles.Produktet vil imidlertid bli solgt på nettet, men distribusjonen skjer gjennom bilstereo-spesialister og bilforhandlere.Norge er det første markedet ut for produktet, men Audiocom ser også et stort potensiale i flere andre europeiske land. Det vises til at både Storbritannia, Tyskland og Danmark har mange DAB-kanaler. Sveits skal dessuten i løpet av de neste årene gå over til DAB.Audicom ser for seg et årlig potensial på 10.000-20.000 solgte Anywave, samt 10-50.000 i Europa.Det er opprettet kontakt med distributører i Storbritannia, som skal være kjempeinteressert i produktet. Dessuten er det samtaler med aktører i Tyskland, som også dekker det sveitsiske markedet.- Potensialet er stort, sier Olavsson Neset og Audiocoms daglige leder Roy Hangeland.(Artikkelen fortsetter under bildet)
Bruktbilimportører kvier seg for å ta inn biler uten integrert DAB, ikke minst i dyrere biler. Per i dag importeres det rundt 20.000 biler hvert år. Her kan Anywave være løsningen.Potensialet i den eksisterende norske bilparken er også enormt. Det anslås at det selges rundt 5.000 DAB-adaptere i måneden, men ifølge Audiocom skal det være så mye som én million biler i dette landet som ikke har tilgang til DAB.Så vidt vi kan skjønne er det nye adapteret en smart måte å få radio i bilen på. Det kommer sent, men godt.Adapteret, som produseres på Kjeller ved Lillestrøm, koster rundt 3.000 kroner, pluss montering.