Toyota bedrer resultatet

Bilprodusenten Toyotas resultat var 4 prosent høyere i første kvartal enn i tilsvarende kvartal i fjor. Men prognosen for året som helhet nedjusteres.

Den japanske bilprodusenten fikk et resultat på 683 milliarder yen, om lag 56 milliarder kroner, i første regnskapskvartal, som omfatter perioden fra 1. april til utgangen av juni. Det er 3,9 prosent høyere enn i samme periode i fjor.Bilkonsernet nedjusterer sin prognose for inneværende regnskapsår, som varer fra 1. mars i år til 1. mars neste år. Resultatet vil stige 14,2 prosent til 2,15 milliarder yen. Forrige prognose lød på 2,25 milliarder yen. Årsaken til nedjusteringen henger delvis sammen med at den japanske valutaen er styrket. Men også andre elementer spiller inn.– Det handler ikke bare om valutaens verdi, men totalbildet. Konkurransen er ventet å bli svært hard, sier Toyota-sjef Moritaka Yoshida.Driftsresultatet steg 8,7 prosent, en oppgang som tilskrives rimeligere råvarer, økt bilsalg og svekket japansk valuta mot dollar i månedene april, mai og juni. Bilsalget økte 3,8 prosent.Toyota-konkurrenten Honda la også fram resultat fredag. Hondas overskudd i samme kvartal falt 29,5 prosent fra tilsvarende periode i fjor, til 172 milliarder yen. Nedgangen skyldes valutakurser og økning i kostnader relatert til salg og administrasjon.Hondas driftsresultat falt 15,7 prosent. Bilsalget falt 0,7 prosent. Honda nedjusterer prognosen for regnskapsåret som helhet fra 665 milliarder yen til 645 milliarder yen.(©NTB)