<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svensk næringsmegler kaster seg inn i Norge

I 1992 ble Nordanö etablert i Sverige. Først nå kaster Nordens største næringsmeglerhus for alvor sine øyne på Norge.

Publisert 4. sep. 2019
Oppdatert 14. juni 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 781 ord
SIKTER MOT DE BESTE: - Vi satser på å konkurrere med de beste i bransjen, sier Lukas Tofterå, partner i Nordanö. Han og kollegaen Eskild Skei er foreløpig de eneste på Oslo-kontoret, men forventer å komme opp i seks til åtte. Foto: Iván Kverme

– Vi startet opp i Norge med kontor og personal 2. september, for vi har hatt etterspørsel fra våre kunder om å være til stede her, sier Sven Dahlin, partner i Nordanö.

I magasinet Euromoneys årlige oversikt over beste rådgivere innen eiendom, har Nordanö toppet listen i Norden hvert år fra 20

Nordanö

* Næringsmeglingshus med aner tilbake til 1992, den gang under navnet  Leimdörfer.

* Har kontorer i Stockholm, København og Helsinki, og etablerte seg i Oslo 2. september.

* Jobber innen transaksjoner og corporate-oppdrag.

* Hadde i fjor samlede driftsinntekter i 2018 på 170 millioner svenske kroner med et resultat etter skatt på 40 millioner.

* Har ligget på toppen av Euromoneys rangering av nordiske og svenske næringsmeglerselskaper i en årrekke.

 

13 til 2018, mens under kåringen over Sveriges beste, har de vært enerådende de siste åtte årene.

– Flere av våre største kunder, blant annet det amerikanske fondet Blackstone,  har etterspurt oss i Norge, sier han.

Flere av våre største kunder har etterspurt oss i Norge
Sven Dahlin, Nordanö

INNTAR NORGE: Sven Dahlin, partner i Nordanö. Foto: Nordanö

Etablert i 1992

Nordanös aner går tilbake til 1992 da Peter Leimdörfer etablerte et næringsmeglingselskap med hans navn.

– Han så at det ble gjort mange store dealer, men det ble gjort veldig uproft, sier Dahlin.

I 2006 overtok Glitnir Union-systemet fra fire partnere, Knut M. Stokke, Lars P. Fasting, Per Erik Engebretsen og Øystein A. Landvik til en prising Finansavisen anslo til å ligge mellom 450 og 500 millioner. 

Samtidig kjøpte islendingene 91 prosent Leimdörfer og eiendomstilretteleggingsselskapet BSA og pakket selskapene sammen til Glitnir Property Holding. Det nye selskapet skulle eies med 70 prosent av Glitnir Bank og 30 prosent av ansatte. 

Total kostpris på Glitnirs engasjementer var hele 1.055 millioner kroner. Da kollapsen kom i september 2009, hadde morselskapet et underskudd på 1,3 milliarder kroner etter nedskrivninger i datterselskaper på 1,23 milliarder.

Tre Union-partnere - Øystein A. Landvik, Bjørn Henningsen og Lars Even Moe - kjøpte tilbake sitt gamle selskap, det samme gjorde partnerne i Leimdörfer.

40 ansatte

Selskapet har i dag rundt 40 ansatte, og eies 100 prosent av aktive deltagere.

I 2006 etablerte selskapet seg i Helsinki for å gå til Danmark i 2014. Det tok altså fem år fra det danske inntoget til det norske markedet ble ansett som interessant nok for et kontor.

– Våre etableringer har vært drevet av kunder, og det er en egenverdi i seg selv å være pan-nordisk, sier Dahlin.

– I Sverige har det vært mange internasjonale kunder i over 20 år. I Norge har de gått fra 7 til 30 prosent av transaksjonene på under et tiår, sier han.

I 2016 deltok selskapet i nordiske transaksjoner verdt 43 milliarder svenske kroner. Året etter var det 34 milliarder, og 22 milliarder i fjor. Hittil i år er volumet 22 milliarder.

 – 2016 var eksepsjonelt, og også 2019 ser bra ut.

Siden 2016 har selskapet deltatt i nordiske transaksjoner på til sammen 120 milliarder svenske kroner. 

Blant annet har de vært rådgivere i salget av flere hovedkontorer for svenske selskaper og større boligporteføljer.

Ni koreanske budgivere i Finland

Selskapet driver kun med transaksjoner og corporate-oppdrag, ikke for eksempel utleie av lokaler.

Det internasjonale inntoget i Finland ble meget tydelig da en større eiendom i Helsinki skulle selges tidligere i år. Det kom inn bud fra 15 budgivere, 14 av dem var fra internasjonale investorer, og ni var koreanske.

– De koreabaserte var blant annet pensjonskasser, så det er mange som ser etter steder å plassere pengene.

 Hva er ambisjonene i det norske markedet?

– Vi har ansatt to på Oslo-kontoret, og i tillegg lånes det ut én person fra Stockholm-kontoret. På København- og Helsinki-kontorene er det seks-syv personer på hvert sted, og vi regner med å bli like mange i Oslo. Vi har vært nummer én i markedene vi er i, og vi kan gjøre mange transaksjoner med få personer. Det vil også bli hentet inn kapasitet fra hovedkontoret hvis det trengs i det norske markedet, sier han.

Jakter ansatte

Nordanös nyslåtte Oslo-kontor er i markedet for jakte nye ansatte. 

– Vi ser etter to, en prosjektleder og en mer junior for å øke teamet. Deretter skal vi vokse ytterligere i månedene og årene etter det, sier Lukas Tofterå.

Vi ser etter to, en prosjektleder og en mer junior for å øke teamet
Lukas Tofterå

Han er partner i Nordanö og daglig leder for Oslo-kontoret. Han kommer fra SEB der han var direktør innen næringseiendom. Hans kollega Eskil Skei kommer fra sjefstillingen i GVA CRE Norway og har tidligere jobbet som næringsmegler i ulike meglerhus.

– Det er mange etablerte meglerhus i Norge som har mange ansatte og store organisasjoner. Hva er målsetningen deres?

– Vi satser på å konkurrere med de beste i bransjen. Vi har en stor organisasjon i ryggen. På kontorene i København og Helsinki er det seks til åtte ansatte, men de gjør mer business enn størrelsen tilsier. De trekker på Stockholm-kontoret.